Μεγάλες προσδοκίες για οικονομία – χρηματιστήριο

Ενθουσιασμό προκάλεσαν χθες στην αγορά και στους επενδυτές η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας αλλά και η μεγάλη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης του ομίλου Πειραιώς.

Έτσι ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε χθες πτωτικά – διορθωτικά, τα παραπάνω θετικά νέα ανανέωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 1.369,56 μονάδες που αποτελεί νέο υψηλό των τελευταίων μηνών. Παράλληλα το spread

του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου σημείωσε «βουτιά» 22 μονάδων βάσης και περιορίστηκε στις 526 μονάδες. Έτσι το επιτόκιο του 10ετούς υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 7%. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι προοπτικές για την εγχώρια οικονομία και τις μετοχές είναι ιδιαίτερα θετικές και προδικάζουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη ανατροπή τότε τα επόμενα χρόνια θα είναι έτη ισχυρής ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Η ανταπόκριση των επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση της τράπεζας ήταν εντυπωσιακή, καθώς η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5%, επίπεδο αισθητά χαμηλότερα από αυτό που ανέμενε η αγορά.

Αναλυτικότερα χθες το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγων της τράπεζας. Στόχος ήταν η άντληση ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ωρών υπήρξαν προσφορές από ξένους επενδυτές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές! Σημειώνεται ότι στη διαδικασία συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες.

Οπως υπογραμμίζουν στην επιτελικά στελέχη του ομίλου πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τον όμιλο και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας. Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 5% αισθητά χαμηλότερα από τη ζώνη του 5,25% με 5,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η επιτυχημένη επάνοδος της Πειραιώς στις διεθνείς αγορές αντανακλά τις ισχυρές προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα και η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα. Παράλληλα, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank επικεντρώνονται στις αυξήσεις κεφαλαίου μέσω των οποίων φιλοδοξούν να αντλήσουν, κυρίως από ξένους επενδυτές, κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι πολύ μεγάλο και η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Eurobank μόνο οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές προσφέρουν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ όταν η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα