Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν 600 δράσεις

Δεν αποκλείεται, δε, το υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Η ατζέντα των δράσεων είναι μεγάλη (αριθμεί περί τις 600 δράσεις συνολικά) και αρμόδια υπουργεία για την εκπλήρωσή τους είναι αρκετά. Ειδικότερα:

- Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση όλων των μη μισθολογικών προνομίων (ώρες εργασίας, όροι για τις ημέρες απουσίας, ταξιδιωτικά προνόμια κλπ) και ειδικά εντός του Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πρέπει

να υιοθετηθεί νόμος για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα θα επανεξετάσουν τον Σεπτέμβριο «ενδεχόμενη ανάγκη ορισμού στόχων εξόδου» από το Δημόσιο, αν και από το υπουργείο ξεκεθάρισαν πως η τρόικα δεν ζητά πλέον νέες απολύσεις. Μέσα στον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Μεταρρύθμισης σε συνεργασία και με το Οικονομικών θα πρέπει να έχουν έτοιμο και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

- Υπουργείο Εργασίας. καλείται να χειριστεί δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το δεύτερο με την πιθανή αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

- Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τον Μάιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την τρόικα ως «διαρθρωτικό ορόσημο» ενόψει του νέου ελέγχου.

- Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων το υπουργείο θα πρέπει να υιοθετήσει μόνιμα μέτρα μείωσης των νοσοκομειακών δαπανών κατά 25 εκατ. ευρώ φέτος.

- Υπουργείο Οικονομικών. Από τις βασικές δράσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η φορολογική αναδιάρθρωση, ενώ υπάρχουν κι άλλες στο σκέλος της φορολογίας όπως ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων, η προετοιμασία για αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, η διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής και η υιοθέτηση νομοθεσίας για τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και αλλαγή του πλαισίου των φοροαπαλλαγών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ετοιμάσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και να διαμορφώσει το νέο κώδικα δεοντολογίας για τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα