Μέχρι την Τρίτη οι αποφάσεις για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

του Βαγγέλη Δουράκη

Μέχρι την Τρίτη στοχεύει το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να αναδειχθεί η τράπεζα που θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το πιστωτικό ίδρυμα να είναι και ξένο (όχι

ελληνικό) και σημείωναν «δεν αποκλείεται καμία προσφορά, αλλά θα αξιολογηθεί από την ΤτΕ». Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες της Κεντρικής Τράπεζας σημείωναν ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα για να προλάβει κάποιος ξένος επενδυτής να εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (ΣΣΕ), ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ΣΣΕ εισηγείται την μεταφορά των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Επίσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο έχει ειδικές ρήτρες για την Ελλάδα οι οποίες διαφυλάσσουν τους καταθέτες στα κυπριακά υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα, εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και παράλληλα δεν επηρεάζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Όπως εξήγησε αμέσως μετά πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό χρέος δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση, αφού ακόμα κι αν προκύψει κάποια επιβάρυνση υπάρχουν τρόποι να ουδετεροποιηθεί. Πάντως, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η μεταφορά των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα) θα πραγματοποιηθεί πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δεν θα καθυστερήσει σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.

Σχετικά με το σενάριο που υπάρχει και προβλέπει την μεταφορά των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κράτησε αποστάσεις παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες και στην αξιολόγηση κάθε προσφοράς από την ΤτΕ.

Για το εάν θα διαπραγματευτούν οι μετοχές των τριών κυπριακών τραπεζών, η απόφαση ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της οποίας, Κ. Μποτόπουλος, συμμετείχε στο ΣΣΕ.

Επίσης, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία ανησυχία» αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί κύμα αναλήψεων τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη, δεδομένων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το Eurogroup για την προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, σε ερώτηση για το «σκληρό» της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν η τρίτη κατά επιλογή που είχε να πάρει η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Το «κούρεμα» των καταθέσεών τους κατά περίπου 610 εκατ. δεν θα το γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσεις στα υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, με το σύνολο του ποσού που υπάρχει σε αυτές να διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα