ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ Η ΑΝΕΚ

Με ζημίες έκλεισε το εξάμηνο η ΑΝΕΚ, δεδομένου ότι τα ενοποιημένα μικτά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 2,1 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 7,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ σε επίπεδο μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 2,9 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 8,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011.

Σημειώνεται ότι παρά τη σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων, το κόστος πωληθέντων μειώθηκε σε επίπεδο Ομίλου από ευρώ 110,0 εκατ. σε ευρώ 85,3 εκατ., ενώ σε επίπεδο μητρικής το κόστος

πωληθέντων το α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκε σε ευρώ 72,2 εκατ. έναντι ευρώ 92,2 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2012 σε ζημιές ευρώ 9,8 εκατ. έναντι ευρώ 3,3 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο και το EBITDA της Μητρικής ανήλθε σε ζημιές ευρώ 8,7 εκατ., έναντι ευρώ 0,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011.

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για το α’ εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε ζημιές ευρώ 24,3 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 17,0 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της Μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους ευρώ 22,7 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 13,4 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2011.

Ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν τόσο σε επίπεδο εθνικής οικονομίας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το βασικότερο πρόβλημα την περίοδο αυτή για τον κλάδο αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των εταιρειών. Στη δυσμενή αυτή συγκυρία, στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης της εταιρείας παραμένουν η διατήρηση του λειτουργικού κόστους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και η βέλτιστη διαχείριση του στόλου.

Η ΑΝΕΚ συνεχίζει την προσπάθεια για προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών επιτελώντας στρατηγικής σημασίας έργο για τη χώρα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα. Η Διοίκηση του Ομίλου ΑΝΕΚ βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται και την αντιμετώπιση των συνθηκών που επικρατούν.

Αύξηση μεριδίων και μείωση ζημιών για τις Μινωϊκές

Αύξησαν τα μερίδια της στην αγορά οι Μινωικές Γραμμές, ενώ περιόρισαν και τις ζημίες στο εξάμηνο. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Minoan Lines το α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκε σε 67,5 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) σε -8,37 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα της Minoan Lines μετά από φόρους το α’ εξάμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε -20,99 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα των εσόδων ενώ το α’ εξάμηνο παραδοσιακά εμφανίζει χαμηλότερο επίπεδο εσόδων σε σύγκριση με δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έχοντας ως γνώμονα την όσο το δυνατόν

Keywords
Τυχαία Θέματα