Με το φόβο της άτακτης φυγής καταθέσεων οι κυπριακές τράπεζες

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε θετικά στην ψυχολογία των καταθετών τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, ώστε να μην αποσύρουν εν βρασμώ τις καταθέσεις τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαφανούν οι αντιδράσεις σε άλλες χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται σε ανάλογη θέση με την Κύπρο και κυρίως να διαφανεί κατά πόσο θα γίνουν μαζικές αναλήψεις και μετακινήσεις καταθέσεων.

Πάντως, οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίας της Βουλής, αλλά και ενδεχόμενων αλλαγών στα δεδομένα, ενώ μελετώνται και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καταστούν αναγκαίες μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Ήδη , νέους τριγμούς φέρνει η αποκάλυψη σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα 24Η ότι η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες ζητά το προσωρινό «πάγωμα» των εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι σήμερα, ή αύριο, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, βάζοντας στη ζυγαριά τις συνέπειες και τα οφέλη από την ψήφιση ή την καταψήφιση του μνημονίου. Πάντως, παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση, ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο», υποστήριξε όμως ότι «η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup σημαίνει άτακτη χρεοκοπία, ενώ η ψήφιση δεν διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών». Παράλληλα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου συνδέοντας το δημοσιονομικό χρέος με την άντληση φυσικού αερίου λέγοντας πως «θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλισθεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών».

Keywords
Τυχαία Θέματα