Με συμβιβασμό έκλεισε στο 20% το εκλογικό μέτρο

22:41 2/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Νωρίτερα, επικράτησε μεγάλη ένταση στον χώρο, με το Σώμα να διχάζεται, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία πρόταση για εκλογικό μέτρο 15% κόντρα στην πρόταση της ΕΚΑΠ που είχε παρουσιάσει ο Χρήστος Πρωτόπαπας για 30%. Να σημειωθεί ότι και οι τρεις ανήκουν στο λεγόμενο ‘βενιζελικό μπλοκ’.

Το σώμα φάνηκε να στηρίζει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, με αποτέλεσμα να διαταχθεί από το προεδρείο να μετρηθούν οι σύνεδροι σειρά-σειρά. Αφού είχε ξεκινήσει όμως

η διαδικασία, ανέβηκε στο βήμα ο Γιάννης Σουλαδάκης και πρότεινε τη λύση του 20%, προκειμένου “μετά από ένα συνέδριο που πήγε καλά, να μην φύγουμε διασπασμένοι για ένα διαδικαστικό θέμα που είναι και ουσιαστικό”…

Για λίγα δευτερόλεπτα υπήρξε αμηχανία, αλλά μόλις σηκώθηκε από τη θέση του και χειροκρότησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ίδιο έκαναν οι υποστηρικτές του και μεγάλη μερίδα των υπολοίπων που έκλιναν προς την πρόταση της ΕΚΑΠ, οπότε η πρόταση πέρασε σχεδόν ομόφωνα.

Σε προηγούμενη ψηφοφορία, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε, επιβάλλοντας με συντριπτική πλειοψηφία το ασυμβίβαστο του υποψηφίου για την ΚΕ για όσους είναι πρόεδροι ή διοικητές οργανισμών, με τον ίδιο αργότερα σε ‘πηγαδάκι’ να εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια (για λόγους οικονομίας χρημάτων), απλά όσοι από αυτούς εκλεγούν, να φύγουν και στη θέση τους να μπουν οι επόμενοι σε σταυρούς.

Σχεδόν ομόφωνα πάντως πέρασε η πρόταση της ΕΚΑΠ για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, στη βάση των δύο ομιλιών του Ευάγγελου Βενιζέλου, χθες Παρασκευή και σήμερα κλείνοντας το συνέδριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου αποδίδοντας τα όσα προηγήθηκαν επί των οργανωτικών θεμάτων στην “ζωντάνια” του κινήματος. Κύκλοι του Προέδρου σημειώνουν ότι δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός θυμίζοντας πως ο Πρόεδρος δεν ήταν καν μέσα στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι για τις 130 θέσεις αυτών που θα εκλεγούν μέλη της ΚΕ αύριο, οι υποψήφιοι είναι 294, με τις 95 εξ αυτών να είναι γυναίκες, ενώ ως αριστίνδην μέλη ορίστηκαν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, οι βουλευτές και όσοι είχαν εκλεγεί στην αναμέτρηση του Μαΐου πέρσι και οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων σωματείων. Για πρώτη φορά στα χρονικά όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τους ευρωβουλευτές του κόμματος. Η διαδικασία ψηφοφορίας των συνέδρων για την ανάδειξη της ΚΕ ξεκινά στις εννέα το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα