ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Αν και οι εκλογές παραμένουν ντέρμπι και στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι οι σχετικές συζητήσεις είναι πρόωρες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη στο μυαλό του τον βασικό κορμό των στελεχών που θα αποτελέσουν μια «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να

κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο της Αριστεράς θα είναι ολιγομελές και ευέλικτο, όπως δεσμεύθηκε προ ημερών και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις για ένα σχήμα που δε θα ξεπερνά τα 15 άτομα.
Επίσης, περίπου δεδομένο θεωρείται ότι, για να σχηματιστεί ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, θα στηριχθεί και από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και, κατά συνέπεια, κάποια εκ των στελεχών του κόμματος Κουβέλη θα κάτσουν επίσης στις καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου.

Οικονομικό επιτελείο

Αν για κάτι έχει σχεδόν καταλήξει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τη συγκρότηση του οποίου υπάρχουν δύο σενάρια, στα οποία πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Κουμουνδούρου είτε θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα θέματα της οικονομίας, ελέγχοντας και το σχετικό «υπερυπουργείο», είτε θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, αν τελικά η Καραγεώργη Σερβίας παραμείνει αυτόνομο υπουργείο. Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή ο Γιάννης Δραγασάκης αναλάβει υπερυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, τότε υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο έτερος οικονομολόγος, Γιώργος Σταθάκης, ενώ για το υπουργείο Οικονομίας προορίζεται η Λούκα Κατσέλη, η αξιοποίηση της οποίας στην κυβέρνηση της Αριστεράς θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι εκείνος που, είτε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είτε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα όλα τα οικονομικά υπουργεία, θα αναλάβει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις βασικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους της χώρας.
Στο οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί ακόμη και ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ, Γιάννης Μηλιός, ενώ κάθε άλλο παρά αποκλείεται και η αξιοποίηση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη.

Άμυνα-Διπλωματία

Στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας θα παίξει κορυφαίο ρόλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, με πιθανότερη την εγκατάστασή του στο Πεντάγωνο. Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναμένεται να τοποθετηθεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης ή αλλιώς, διεθνής προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Είτε στο υπουργείο Άμυνας είτε στο υπουργείο Εξωτερικών –με πιθανότερο το δεύτερο- θα αξιοποιηθεί και η διεθνολόγος Ρένα Δούρου, σε θέση υφυπουργού ή αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών ή Άμυνας.
Παράλληλα, ρόλο στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και των σωμάτων ασφαλείας αναμένεται να έχει η Σοφία Σακοράφα, αν δεν αναλάβει θέση στο υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα