ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

09:20 6/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Η Τεχεράνη έχει προσπαθήσει να κατασκευάσει η ίδια πυραύλους όμοιους με τους S-300 και μάλιστα έχει ζητήσει βοήθεια από τους Κινέζους για τον σκοπό αυτό. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κατορθώσει να φέρει σε πέρας το έργο αυτό.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να παίξει το χαρτί «’Ασαντ» μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό διεφάνη από τη δήλωση του ανώτατου αξιωματούχου Ρουσλάν Πουχόφ ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν το καθεστώς της Συρίας αλλάξει δια της βίας ή αν η Μόσχα έχει αντιρρήσεις  για την επόμενη μέρα, τότε πολύ πιθανόν η απάντηση θα είναι να πουληθούν πύραυλοι S-300

στο Ιράν».

Ο Πουχόφ, ένα από τα στελέχη συμβούλων στο Ρωσικό υπουργείο Άμυνας πιστεύει ότι η πτώση του καθεστώτος στη Συρία θα αυξήσει αρκετά τις πιθανότητες για κτύπημα στο Ιράν από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Με άλλα λόγια η αποστολή των S-300 στο Ιράν θα παίξει σημαντικό ρόλο ανάσχεσης της όποιας επίθεσης».

Από το 2010 η Μόσχα μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ παρά τη συμφωνία που έχει κλείσει με το καθεστώς της Τεχεράνης δεν έχει στείλει τους πυραύλους αυτούς στο Ιράν.

Η πολιτική του Κρεμλίνου όσον αφορά στην περιοχή άλλαξε δραματικά τον Αύγουστο του 2011, όταν με τη βοήθεια των νατοϊκών αεροσκαφών οι αντάρτες μπήκαν στην Τρίπολη, ανέτρεψαν κι εκτέλεσαν τον Καντάφι. Τότε οι Ρώσοι δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Συρίας για να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ Ασαντ και ότι θα σταθούν εμπόδιο σε όποια τέτοια απόφαση.  Οι πύραυλοι S-300 θα κάνουν πολύ δύσκολο το έργο της σκόπευσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων από το αμερικανικά ή τα ισραηλινά αεροσκάφη καθώς έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν τους πυραύλους τους οποίους εντοπίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα