Μαυραγάνης: «Αδύνατο να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα»

Δύο βουλευτές είχαν θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση και ο ένας ήταν ο Γιάννης Μιχελάκης προτού γίνει υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Μιχελάκης είχε επισημάνει ότι «με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5% για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί

αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία».

«Ακολουθείται μια άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλουν φόρο στο ίδιο το κράτος» ενώ με την κατάργηση του ΦΠΑ «τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά διότι θα μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη, θα απαλλάσσονται τα ασφαλιστικά Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ και θα μειωνόταν και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων», είχε επισημάνει στην ερώτηση που είχε καταθέσει ως βουλευτής ο κ. Μιχελάκης.

Πριν από λίγες ημέρες η ερώτηση του απαντήθηκε εγγράφως από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία με την οποία τίθεται το πεδίο εφαρμογής του φόρου προστιθέμενης αξίας και καθορίζονται ρητά οι συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες».

Είναι όμως ενδιαφέρουσα η έγγραφη απάντηση την οποία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης σε ερώτηση με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που κατατέθηκε στη Βουλή από την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Ο κ. Γεωργιάδης απαντά ότι «η κατάργηση του υφιστάμενου ΦΠΑ στα φάρμακα αποτελεί θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών» και ακόμη ότι «από μεριάς του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει αντίρρηση σε μια ρύθμιση που θα καταργεί τον ΦΠΑ σε φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία μέσω συνταγών».

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει και στους δύο βουλευτές ότι στον Κώδικα ΦΠΑ, έχουν περιληφθεί τα είδη που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ενώ από 1.1.2011 διευρύνθηκε η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), μεταξύ άλλων, στα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα