Μαύρα σύννεφα πάνω από την Κύπρο

Το ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει καλές σχέσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη είναι πλέον πασιφανές. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σήμερα, μιλώντας στο Mega.

Ο

Σωκράτης Χάσικος στην ουσία άφησε υπόνοιες ότι ευθύνεται ο Π. Δημητριάδης, εάν όντως έκαναν φτερά καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες από τις 15 Μαρτίου που παραμένουν κλειστές.

Το θέμα των καταθέσεων που πέταξαν, επιβεβαίωσε και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χθες, στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, είπε ότι εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό ενώ οι Τράπεζες στην Κύπρο ήταν κλειστές.

Την παραίτηση Δημητριάδη ζητούσαν υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου, που είχαν χθες, συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, επαναβεβαίωσε πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε ήδη επαφές με στόχο το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο.

Για το θέμα αυτό, ανέφερε, ίσως να ληφθούν αποφάσεις σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αυτή η ομάδα- «ομπρέλα» διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν, όπως σημειώνεται, όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε υπουργείο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, στοχεύοντας το κάθε υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες μέρες.

Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης αρχίζει συσκέψεις που αφορούν σε θέματα επενδύσεων και στην υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Επίσης, σήμερα θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ασφυξία στην αγορά, πανικός στους πολίτες

Εντωμεταξύ, ο κυπριακός λαός περνά δύσκολες ώρες, καθώς οι Τράπεζες παραμένουν κλειστές σχεδόν δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει στερέψει. Η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, τα ΑΤΜ’ς δίνουν μόλις 100 ευρώ ημερησίως, η κατανάλωση έχει περιοριστεί, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα σταματά. Εχθές, οι εργοδότες προειδοποίησαν ότι δεν θα καταβάλλουν μισθούς, ενώ και μόνο στο άκουσμα ότι μπορεί να μην ανοίξουν οι τράπεζες και αύριο, προκαλεί πανικό στους πολίτες. Να σημειωθεί δε, ότι Παρασκευή και Δευτέρα οι τράπεζες είναι κλειστές λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.

Βέβαια, στην αγορά δεν παρατηρείται ακόμη σημαντική έλλειψη σε βασικά αγαθά, όμως όσο περνούν οι μέρες, το πρόβλημα θα κάνει την εμφάνιση του, θυμίζοντας ημέρες Αργεντινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα