Μαστίγιο και καρότο από την Κομισιόν

Ο Ο’ Κόνορ δήλωσε ότι οι εταίροι μας έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό καταλήξουν, θα υποβληθεί συμπληρωματικός ή τροποποιημένος προϋπολογισμός που θα περιέχει τυχόν μέτρα «περαιτέρω προσαρμογής».

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ τόνισε ότι «η αξιολόγηση της τρόικας συνεχίζεται, παρά την διακοπή της αποστολής στην Αθήνα.

Όπως και πριν την προηγούμενη διακοπή, έτσι και αυτή τη φορά, σημειώθηκε πρόοδος. Υπάρχουν όμως ορισμένα ακόμη ανοικτά ζητήματα πριν φτάσουμε σε συμφωνία. Ένα από αυτά είναι το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014. Η γνώμη μας είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι εγκρίνουμε απολύτως τον προϋπολογισμό. Αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή στον προϋπολογισμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να υποβάλει συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό.

Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορώ να πω ότι συμφωνούμε πλήρως με τον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζω όμως τη δήλωση του αντιπροέδρου Ρεν, μετά το προηγούμενο Eurogroup, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και στο δημοσιονομικό μέτωπο, και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως ο προϋπολογισμός του 2014, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις…».

Τέλος, ο κ. Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι δεν αναμένει να γίνει συζήτηση για Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, αν και κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τον Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία εξυγίανσης για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά» , είπε ο Όλι Ρεν στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της παρουσίασης της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη στην Ε.Ε. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ συμπλήρωσε δε, ότι λαμβάνονται υπόψη τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενόψει και της επικείμενης έκθεσης που πρόκειται να καταρτιστεί τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα