Μακριά χέρια, μεγάλα γάντια

Παρά την σπατάλη της όμορφης λέξης «νομιμότητα» που παρατηρείται λίγο πολύ σε όλες τις χώρες με πολλούς αποδέκτες, ο ρεαλισμός των πολιτικών δεν παύει να λερώνει τα χέρια του και να βρίσκει λύσεις που ουσιαστικά είναι το ίδιο το πρόβλημα  μασκαρεμένο. Ο Ομπάμα, όπως ξέρουν οι πολιτικοί κύκλοι της Ουάσινγκτον, μετά την πρώτη του εκλογή επισκέφτηκε τον Καναδά για λόγους εθιμοτυπικούς. Στη δεύτερη εκλογή του ο Ομπάμα αντί να επισκεφθεί το Μεξικό προτίμησε άλλη κατεύθυνση. Εντούτοις, έστω και την τελευταία στιγμή, ο Ομπάμα υποδέχθηκε τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον άνθρωπο που κέρδισε τον προεδρικό

θώκο  του Μεξικού.

Δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λατινική  Αμερική: το μεταναστευτικό και το καρτέλ των ναρκωτικών. Το Dream act, που θα παραχωρεί σε παράνομους μετανάστες άδεια παραμονής, άφησε ευμενείς εντυπώσεις στην ισπανική μειονότητα. Ωστόσο οι δρόμοι μέσω των οποίων διακινούνται τα ναρκωτικά ή οδηγούν στις χώρες που τα παράγουν (με πρώτη και χειρότερη την Κολομβία) ευθύνονται για τοπικούς πολέμους με πολυάριθμα θύματα. Η διακίνηση αποδεικνύεται μέγα πρόβλημα καθότι το παράνομο εμπόριο προκαλεί ανεξέλεγκτες συγκρούσεις ανάμεσα στους μισθοφορικούς στρατούς και τους αμάχους.

Το μέγα διάβημα σχετικά με το εμπόριο των ναρκωτικών αφορά την αποποινικοποίηση  κάποιων μαλακών ναρκωτικών με πρώτη και κύρια τη μαριχουάνα. Η Ουρουγουάη, πρώτη απ’ όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, έχει βάλει στα σκαριά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, το Εκουαδόρ και το Μεξικό δείχνουν να την καλοβλέπουν, ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες υποστηρίζει σταθερά τους ντόπιους παραγωγούς κόκας.

Αν υπολογίσουμε ότι μόνο την τελευταία εξαετία έχουν θυσιαστεί 60.000  Μεξικανοί εξαιτίας του πολέμου των ναρκωτικών, καταλαβαίνουμε την εσπευσμένη επίσκεψη του σαρανταεξάχρονου Ενρίκε Πένια Νέτο στην Ουάσινγκτον. Θα αντιμετωπίσει τη βία εφαρμόζοντας νέα, αποτελεσματικά μέτρα; Θα αποποινικοποιήσει τη μαριχουάνα; Το βέβαιο είναι ότι αποδέχεται αρχικά τη νομιμοποίηση μερικών «μαλακών» ναρκωτικών.

Όσο για τον πάντα χαμογελαστό Μπαράκ Ομπάμα, δεν μπορεί να τα βάλει με ένα ταμπού αν όχι σύνολης της αμερικανικής κοινωνίας, τουλάχιστον  κάποιων πόλεων. Πάντως η Ουάσινγκτον και το Κολοράντο είναι οι πρώτες πολιτείες που τόλμησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση μαριχουάνας  για λόγους άσχετους με την ιατρική.

Keywords
Αναζητήσεις
makria gantia, gantia makria megala
Τυχαία Θέματα