ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Για την επιβίωσή τους παλεύουν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα συγκυρίας για της ΜμΕ, που διεξήγαγε η Εθνική Τράπεζα.

Μόνο το 25% των επιχειρήσεων που μετείχαν δήλωσαν ότι προσανατολίζονται σε πορεία ανάπτυξης. Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα ρευστότητας, ως αποτέλεσμα της ανατροπής του συναλλακτικού κυκλώματος στην Ελλάδα

που στηριζόταν κυρίως σε πιστώσεις προμηθευτών. Το 61% των επιχειρήσεων έχει μειώσει τις παραγγελίες, το 46% καθυστερεί τις πληρωμές σε δάνεια ή προμηθευτές και το 43% έχει προχωρήσει σε απολύσεις.

Οι επιχειρήσεις προχωρούν στην πλειονότητά τους σε διαρθρωτικές κινήσεις, όπως η μείωση καταστημάτων και προσωπικού, αλλά και στροφή σε νέα προϊόντα και αγορές. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο προγραμματίζουν μείωση των επενδύσεων, προσωπικού και τιμών και ευελπιστούν σε αύξηση καινοτομικής δραστηριότητας και εξαγωγών.

Με την έρευνα αποκαλύφθηκαν πάντως και περιπτώσεις «υγιών» ΜμΕ, που ακολουθούν αναπτυξιακή κατεύθυνση. Πρόκειται για επιχειρήσεις  με σημαντική συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων στη χρηματοδότηση των επενδύσεων τους, χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας και ελεγχόμενο κύκλωμα συναλλαγών (εμπορικό κύκλο).

Η έρευνα

Από την έρευνα συγκυρίας που θεσμοθέτησε η ΕΤΕ θα προκύπτει η κατασκευή για πρώτη φορά δείκτη εμπιστοσύνης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα θα διενεργείται δύο φορές τον χρόνο από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, σε δείγμα σχεδόν 1.000 εταιρειών. Όπως ανακοινώθηκε, θα βασίζεται στα πρότυπα των εναρμονισμένων ερωτηματολογίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ ώστε να διασφαλίζεται η συγκρισιμότητα με δείκτες εμπιστοσύνης που αφορούν το σύνολο του εταιρικού τομέα στην Ελλάδα, όπως οι δείκτες του ΙΟΒΕ, και στην Ευρώπη, όπως οι δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι προέκυψε

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης έρευνας συγκυρίας,

Keywords
Τυχαία Θέματα