Μ. Κοππά: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι πλήγμα στη Δημοκρατία

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Μαριλένας Κοππά:

«Σήμερα, οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την προστασία της δημοσιογραφικής ελευθερίας, βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Γιατί Δημοκρατία δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης και της εικόνας.

Οι απειλές, η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν ένα μόνο στόχο: να πλήξουν τον πλουραλισμό και τη πολυφωνία. Κάθε χώρα ή οποία θέλει να λέγεται δημοκρατική οφείλει να προστατεύει με κάθε τρόπο τους δημοσιογράφους και να εξασφαλίζει το κατάλληλο νομικό

πλαίσιο ώστε να αποδίδονται οι ποινικές ευθύνες όταν υπάρχουν παραβιάσεις..

Όμως, μου είναι αδύνατον να μιλώ για την ελευθερία του τύπου γενικά στον κόσμο, και να δίνω μαθήματα στις τρίτες χώρες, όταν στη χώρα μου την Ελλάδα ζούμε πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεις με την κατάργηση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Από χθες η Ελλάδα, κράτος μέλος της ΕΕ, με απόφαση της Κυβέρνησης είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα στο όνομα μιας, αναγκαίας κατά άλλα, εξυγίανσης και να αφαιρεί από του πολίτες το δικαίωμα σε μια πλουραλιστική και ουσιαστική ενημέρωση. Κάτι που προσφέρει η δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο. Μόνο μια δημόσια τηλεόραση μπορεί να προσφέρει την αντικειμενικότητα, την πολυφωνία την ποιότητα των προγραμμάτων χωρίς το άγχος της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας.

Αλλά θέλω να προσθέσω και ένα άλλο επιχείρημα:

Τα απομονωμένα ελληνικά νησιά είχαν πρόσβαση ακόμη και στα ιδιωτικά κανάλια μέσω των πομπών της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες κάτοικοι μικρών ελληνικών νησιών δεν έχουν καμιά ενημέρωση, καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Η μόνη τους ενημέρωση είναι μέσω Ιντερνέτ.

Τα χθεσινά γεγονότα παραβιάζουν κατάφωρο την Χάρτα Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Η εικόνα που έσβησε απότομα στις 11 το βράδυ χτες φέρνει στο μυαλό μαύρες σελίδες της ιστορίας μας και δεν ταιριάζει σε χώρα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κυρίως όμως, η χθεσινή ακατανόητη πράξη της κυβέρνησης είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα