Μ. Κοππά: Αβάσιμες οι κατηγορίες για εκπαίδευση του ΡΚΚ στην Ελλάδα

Η κ. Κοππά κατά τη διάρκεια της 71ης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής αντέκρουσε με ερώτηση, παρέμβαση της προς τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν πολλά δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο που αφορούν δηλώσεις του κ. Ερντογάν για ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Η χώρα μου αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη τους. Με ποιά βάση εκτοξεύονται αυτές οι κατηγορίες ενάντια ενός κράτους μέλους της ΕΕ;» ήταν η ερώτηση της κ. Μαριλένας Κοππά.

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε με ψεύδη λέγοντας πως και ελληνικές εφημερίδες αναφέρονται στην ύπαρξη στρατοπέδων του PKK στην Ελλάδα. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη τον διάλογο με τον αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο Τούρκος Υπουργός επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση στη σχέση του PKK με χώρες κράτη μέλη της Ένωσης. Ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία των στρατοπέδων στην Ελλάδα είχε επιβεβαιωθεί στο παρελθόν και δήλωσε ότι τα σχετικά με τη σημερινή κατάσταση θα τα συζητήσουν με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αβραμόπουλο, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Σαμαρά.

Ακόμη ο Τούρκος υπουργός άφησε επίσης υπονοούμενα υπενθυμίζοντας ότι ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, συνελήφθη μετά την παραμονή του στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Μαριλένας Κοππά έχει ως εξής:

«Η χρονική στιγμή της 71ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έχουμε 3 νέα στοιχεία:

- τις διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν για την επίλυση του Κουρδικού,

- την προοπτική ανοίγματος του διαπραγματευτικου κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική και τον συντονισμό των διαθρωτικών ταμείων, μετά την άρση του γαλλικού βέτο σε σχέση με αυτό,

-την δραματική επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

Στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης, η Τουρκία παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο.

Γενικά παρατηρείται μια προσπάθεια θεσμικών βελτιώσεων η όποια όμως δεν αντανακλάται σε ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ερώτηση μου αφορά τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία:

Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν πολλά δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο που αφορούν δηλώσεις του κ. Ερντογάν για ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα. Η χώρα μου αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη τους. Με ποιά βάση εκτοξεύονται αυτές οι κατηγορίες ενάντια ενός κράτους μέλους της ΕΕ;

Keywords
Τυχαία Θέματα