Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος μας η ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων

Η ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων είναι οι δύο στόχοι της νέας ηγεσίας του υπουργείου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως τελικός σκοπός είναι σε τρεις με έξι μήνες να μη βρεθεί το υπουργείο στην ίδια θέση με αυτή που βρέθηκε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως είπε, αν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πριν από τρία χρόνια, όταν δηλαδή ξεκίνησε το μνημόνιο,

ή πριν από δέκα, σίγουρα δεν θα είχαμε φθάσει να έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους και συντάξεις πείνας και πρόσθεσε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά, εάν το πολιτικό σύστημα δεν είχε επενδύσει στο πελατειακό κράτος.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πάτησαν πάνω στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο στη δεξαμενή της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να ζητήσουν περισσότερες απολύσεις, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο, όπως είπε.

Επειδή όμως έπρεπε γρήγορα να υπάρξει κατάλογος εργαζομένων σε κινητικότητα, που να πληροί κάποια βασικά κριτήρια, στράφηκαν στις δυο μεγάλες δεξαμενές που αποτελούν το υπουργείο Παιδείας και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πλεονάζον προσωπικό, διευκρίνισε, θα αξιολογηθεί και θα διανεμηθεί σε πολλές υπηρεσίες, γι’ αυτό και θα δημιουργηθεί ξεχωριστά σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι κοινές ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με την προώθηση των υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα.

Βασικό κριτήριο στην κινητικότητα θα αποτελέσει ο τρόπος πρόσληψης του κάθε εργαζόμενου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, βασικό κριτήριο θα είναι το «σκληρό ΑΣΕΠ».

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι αντίθετος στη λογική της επετηρίδας ενώ τόνισε ότι θέλει να έχει εργαλεία για να επιπλήξει αλλά και να επιβραβεύσει υπαλλήλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα