Κυπριακό: Πέντε σημεία χωρίζουν τις δύο πλευρές από την έναρξη διαπραγματεύσεων

11:36 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Το απόγευμα, ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Ελλάδα προκειμένου αύριο το πρωί να έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, ετός του Σαββατοκύριακου να υπάρξει συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,

η υπέρβαση του αδιεξόδου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αμερικανική παρέμβαση, η οποία εκδηλώθηκε στην αρχή μέσω του πρεσβευτή στη Λευκωσία κ. Κένιγκ και κορυφώθηκε με την επίσκεψη της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ σε Αθήνα και Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σ», όπως αναφέρει το sigmalive.gr, το νέο έγγραφο με το κοινό ανακοινωθέν, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πανομοιότυπο με το προσχέδιο, που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Εντοπίζονται, ωστόσο, πέντε διαφορές ουσίας στο καινούριο κείμενο, οι οποίες καταδεικνύουν ότι το νέο προσχέδιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο, που υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό κυπριακό μέτωπο.

Συγκεκριμένα στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι η κυριαρχία εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μαζί. Στο καινούριο προσχέδιο αναφέρεται ότι η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα εκχωρεί στα συνιστώντα κρατίδια την ενάσκηση του καταλοίπου εξουσίας. Στο καινούριο προσχέδιο αναφέρεται ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προβλέπει την ενάσκηση του καταλοίπου εξουσίας από τα συνιστώντα κρατίδια.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα έχει κυριαρχία και καμία πλευρά δεν μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία. Στο καινούριο προσχέδιο απαλείφθηκε εντελώς η αναφορά στον όρο κυριαρχία.

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι η ομοσπονδία της «ενωμένης Κύπρου» θα απαρτίζεται από δύο συνιστώντα κρατίδια. Στο καινούριο προσχέδιο έγινε προσθήκη της φράσης «με ίσο καθεστώς».

Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι ένωση ολόκληρου ή μέρους με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης αποκλείεται. Στο καινούριο έγγραφο η διατύπωση είναι η ίδια, αλλά το ρήμα, που χρησιμοποιείται είναι το απαγορεύεται.

Ενδεχόμενη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων – είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές τριβές εντός του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες δεν αποκλείεται να φθάσουν και μέχρι την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) φέρεται να μη συμφωνεί με συγκεκριμένες διατυπώσεις του προσχεδίου ανακοινωθέντος. Από την άλλη, όμως, το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ο γενικός του γραμματέας Α. Κυπριανού έχει επανειλημμένως διακηρύξει ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη εάν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Αθήνα στηρίζει Αναστασιάδη

Τις προσπάθειες του Προέδρου Αναναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών στηρίζει πλήρως η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που επικαλείται το sigmalive.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος. Η Αθήνα εκτιμά ότι υπάρχει δυναμική στο κυπριακό, η οποία έχει δημιουργηθεί τόσο από τις προσπάθειες του Προέδρου της δημοκρατίας, όσο και από το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Έρογλου: Δεν υπάρχει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν

Δεν υπάρχει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου προεδρικού στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ειδήσεις που μεταδίδουν ε/κ ΜΜΕ ότι υπήρξε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για επίτευξη συμφωνίας συνεχίζεται και ότι η τ/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην πρόταση, που είχε υποβάλει στις 14 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα, του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναφέρεται, επίσης, πως σε περίπτωση, που υποβληθεί άλλη πρόταση, θα αξιολογηθεί και η όποια απόφαση θα ληφθεί με βάση το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα