ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο κήρυξης κινητοποιήσεων αφήνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που συνεδριάζει σήμερα στις 14:00.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Διαβεβαιώσεις και σαφείς διατυπώσεις για τα καυτά ζητήματα του ΕΟΠΥΥ, αναμένει από τη διοίκηση του Οργανισμού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ενόψει της σημερινής του συνεδρίασης. Σημαντικό εμπόδιο φαίνεται πως αποτελεί η αδυναμία που δήλωσε

ο ΕΟΠΥΥ να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά του φορέα, μετά από σχετικό αίτημα του ΙΣΑ, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος διαχείρισης των πόρων.

Αν και ο ΙΣΑ εμφανίζεται ικανοποιημένος από την προσπάθεια αποπληρωμής (που παραμένει βέβαια αποσπασματική) των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, η επίλυση του προβλήματος της συνεχούς ροής κονδυλίων στο φορέα κρίνεται επιτακτική, ώστε να μπορέσει ο φορέας να λειτουργήσει ομαλά.

Σημαντική κρίνει ο ΙΣΑ και την άμεση αποπληρωμή των 570 εκατ. ευρώ των οφειλών του 2010 και του 2011 των συμβεβλημένων ιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ .

Ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε τα χρήματα για τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι το Μάιο και μερικώς τις κλινικές πράξεις και των εργαστηριακών μέχρι τον Απρίλιο. Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν όμως ότι θα διεκδικήσεων έως και το τελευταίο ευρώ από τα δεδουλευμένα τους και αν δεν λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η Ένωση γιατρών ΕΟΠΥΥ διαψεύδει πως τα μέλη του έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει εδώ και 2 έτη.

«Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει 570 εκατ. ευρώ στους κλινικούς, 540 εκατ. στους εργαστηριακούς ιατρούς από το περασμένα έτη και άλλα 230 εκατ. για το 2012», σημειώνουν και τονίζουν πως, «η αλήθεια είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο 4 μήνες του 2012 για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις καθώς και μόνο 5 μήνες ιατρικές επισκέψεις, ενώ χρωστάει τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, καθώς και την τελική εκκαθάριση του 10% των δεδουλευμένων για όλους τους μήνες».

Μάλιστα, υπενθυμίζουν στον κ. Βουδούρη, ο οποίος τους προειδοποίησε πως αν λαμβάνουν χρήματα από τους ασφαλισμένους παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας, πως και ο Οργανισμός παραβιάζει τη συμφωνία για πληρωμή των γιατρών εντός 45 ημερών. Προειδοποιούν, δε, πως αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική θα προχωρήσουν σε διαταγές πληρωμών και συντηρητικές κατασχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα