Κρας τέστ για Ελλάδα και Ευρώπη το κυπριακό κούρεμα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία προκαλώντας νέες αναταράξεις σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητούσε την κατάλληλη “φόρμουλα” για έξοδο από την κρίση. Ήδη τα χρηματιστήρια της Ασίας άρχισαν να καταγράφει απώλειες.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων του Eurogroup προκαλεί προβληματισμό ακόμη και για την σκοπιμότητά τους: Στη δίνη της κυπριακής κρίσης η αβεβαιότητα και η ανησυχία χτυπάει “κόκκινο” και η πτώση του ευρώ, όπως και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σήμερα, θεωρείται δεδομένη για τις αγορές και τους αναλυτές. Ερωτηματικό συνιστά και η στάση

των καταθετών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στην Αθήνα, δεδομένου ότι 3 κυπριακές τράπεζες διαθέτουν παρουσία στην χώρα μα. 14 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Βάσει των αποφάσεων του Eurogroup αυτά τα ποσά θα μείνουν ανέπαφα

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ραντεβού και αύριο με τον Πρωθυπουργό για να πέσει επί τάπητος το θέμα της Κύπρου ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις απαιτούνται γύρω από τις εξελίξεις.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν κουρεύονται, όμως η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε όσους έλληνες διατηρούν τα χρήματά τους στην Κύπρο.

Ανατροπές όμως έρχονται και στην λειτουργία των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων στην χώρα μας. Η πίεση είναι ασφυκτική και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, θα «παραδοθούν» σε ελληνικό τραπεζικό όμιλο: Ήδη το όνομα του ομίλου που θα πάρει υπό τον έλεγχό του τις 3 τράπεζες είναι γνωστό όμως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά τις αποφάσεις τις κυπριακής Βουλής.

Τρία είναι τα ενδεχόμενα: Ή η Κύπρος αρνείται την συμφωνία και οδεύει σε χρεοκοπία ή δέχεται και ζητά τροποποιήσεις και πάμε σε νέο eurogroup ή τελειώνουν αύριο όλα..

Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής θα περάσουν υπό τον έλεγχο ενός -πιθανότατα- ελληνικού τραπεζικού Ομίλου. Ήδη κατατίθενται προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όσο για το εάν θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, την Τρίτη; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η οποιαδήποτε απόφαση θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων στην κυπριακή Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα