ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

07:30 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Θιβετιανές αυτοπυρπολήσεις και μεξικανικές τελετουργίες θανάτου

Ήδη από το 1950 που η Λαϊκή Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ και ο Δαλάι Λάμα αυτοεξορίστηκε, οι Θιβετιανοί εξέφρασαν την οργή τους με πολλαπλά παραδείγματα αντίστασης και αντικινεζικού μένους. Η φωτογραφία που δείχνει Κινέζους αστυνομικούς να παρακολουθούν καχύποπτα βουδιστές προσκυνητές έξω από τον ναό Τζοχάνγκ στη Λάσα που καταγγέλλουν με κάθε μέσο την κινέζική κατοχή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Οι προσκυνητές δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της βίας εναντίον του αντιπάλου και του ξένου, ωστόσο καταφεύγουν σε αυτοπαθείς καταστροφές όπως είναι ο αυτοπυρπολισμός. Ο Νταργκιέ και ο Τομπγκιέ Τσέτεν έβαλαν μπουρλότο στον εαυτό τους και ο μεν πρώτος παρέδωσε το πνεύμα ενώ ο άλλος τη γλίτωσε με εγκαύματα. Το χαριτωμένο είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν διότι εσχάτως παρόμοιες διαμαρτυρίες μοιάζουν να υποκρύπτουν κάποιο «πολιτικό στόχο»….

Για πολύ διαφορετικούς λόγους, κάποια μάνα στο Μεξικό έβγαλε τα μάτια του μωρού της! Το ανατριχιαστικό έγκλημα συνἐβη κατά τη διάρκεια τελετουργικής τελετής αφιερωμένης στην Συντέλεια του κόσμου. Μπορεί να μας φαίνεται αλλόκοτο το γεγονός ότι  στις ακρώρειες του κόσμου επιβιώνουν πρωτόγονα ήθη, ωστόσο αυτά τα ήθη υπάρχουν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεσμεύουν τις ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές γυναίκες που μετείχαν στην μακάβρια τελετή είχαν καταληφθεί από τρόμο διότι είχαν πολλές μέρες να προσευχηθούν. Οι αστυνομικοί που καταπώς φαίνεται κλήθηκαν να παρέμβουν, είδαν τη μάνα να κρατάει τους βολβούς του βρέφους που βρισκόταν αιμόφυρτο στο πάτωμα.

Φυσικά τα ναρκωτικά δεν λείπουν από παρόμοιες τελετές καθότι προάγουν ταχύτατα την έκσταση. Την έξοδο από τον ελεγχόμενο εαυτό με άλλα λόγια, την παράδοση σε έναν κόσμο όπου το εγώ και το εσύ συντρίβονται για να μεταβούν σε μια διάσταση  ακατάσχετης ψυχοστασίας. Οι ουσίες ξεκλειδώνουν την εσωτερικότητα του χόμο σάπιενς, οπότε η ανθρωποκτονία –συχνά και η ανθρωποφαγία– μοιάζουν ευνόητες αντιδράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα