ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Η Θηλυκή συμμορία 

Οι κοινωνικές προκαταλήψεις, όταν μάλιστα είναι χρόνιες και αμετακίνητες, βγάζουν χρήμα. Τι σκεπτόμαστε όταν μιλάμε για «σπείρα», «συμμορία», «υπόκοσμο» και τα παρόμοια; Αυτομάτως ο νους μας πάει σε σκληρούς παράνομους  – άνδρες πάντα – οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους, τα όπλα τους εν ανάγκη, το θάρρος τους και βέβαια την αφοβία έναντι της φυλακής. Πράγματι η αστυνομία στις 99% των περιπτώσεων έχει να αντιμετωπίσει ανδρικά μυαλά, όσο δε για τα γυναικεία μόνο σαν ανέκδοτα αντιμετωπίζονται.

Αυτήν ακριβώς την προκατάληψη  καλλιέργησε με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα μια αμιγώς γυναικεία σπείρα στην Πάτρα. Η τεχνική της πενταμελούς ομάδας ήταν  γνωστή: με ταυτότητα, κάποια σκληρή κάρτα ή τραπουλόχαρτα εξουδετέρωναν ανασφάλιστες θύρες σπιτιών που είχαν σταμπάρει προηγουμένως. Για μας τους αφελείς η «επίσκεψη» σε ένα ξένο σπίτι όπου απουσιάζει ο ιδιοκτήτης προκαλεί δέος. Για τις επαγγελματίες διαρρήκτες (ποιο είναι το θηλυκό; Διαρρήκτριες μήπως;) η παράνομη επίσκεψη ήταν δουλειά ρουτίνας. Αλωνίστε φρόντιζαν να «επισκεφθούν»  σπίτια όπου οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν πολλές ώρες οπότε η δουλειά τους ήταν εύκολη.

Άλλωστε  δεν τους έλλειπε η  μεθοδικότητα. Υπήρχε η «τσιλιαδόρος»  που παρακολουθούσε την κίνηση στην περιοχή και με κινητό τηλέφωνο ειδοποιούσε τις υπόλοιπες τέσσερις αν ο δρόμος ήταν ανοιχτός. Ποιός μπορούσε να υποψιαστεί ένα κορίτσι 17 ετών που τηλεφωνούσε στις συνεργούς της ότι ετοιμάζει «ντου» σε κάποιο γειτονικό σπίτι; Μάλιστα η εμφάνιση των πέντε γυναικών – σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο -  ήταν ιδιαιτέρως  καλλιεπής, οπότε πάσα υποψία  απορριπτόταν εν τω άμα.

Τι μπορεί να αφαιρέσει κανείς από ένα σπίτι μεγαλοαστικό που το πρόδωσαν οι κλειδαριές του και μένει ανυπεράσπιστο έναντι των δαιμόνιων επισκεπτριών του; Όπως ξέρουμε τα πλέον πολύτιμα πράγματα είναι μικροσκοπικά : τα λεφτά πρώτα, τα χρυσαφικά κατά δεύτερο λόγο και βέβαια πολύτιμα αντικείμενα. Όπως μας πληροφορεί η αστυνομία, η πενταμελής ομάδα είχε καταφέρει σε 17 διαρρήξεις να αποκομίσει 80. 000 ευρώ χώρια τα χρυσαφικά και τα τιμαλφή αντικείμενα. Πα μάλ δηλαδή…

Κατά κανόνα οι αστυνομικές ιστορίες -  στον κινηματόγραφο συνήθως -  έχουν « κακό» τέλος. Κάτι απρόοπτο, κάτι εκτός προγράμματος, παρεισφρέει στο δοκιμασμένο σχέδιο κι όλα πάνε καλειά τους. Στην περίπτωση των πέντε γυναικών (η μικρότερη ήταν 17 ετών και η μεγαλύτερη 33) η δουλειά στράβωσε επειδή η 52χρονη ιδιοκτήτρια τη μοιραία ημέρα δεν είχε βγει στην αγορά για ψώνια, οπότε με το που εισέβαλαν οι κλεφτρίνες για να κάνουν ποδαρικό, πρόλαβε και ειδοποίησε την αστυνομία η οποία κατέφθασε οσονούπω. Μπράβο ψυχραιμία!

Keywords
Τυχαία Θέματα