Κομισιόν: Πράσινο φως για Πειραιώς και ΕΤΕ

Σήμερα αναμένεται να εγκριθούν από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς από την Κομισιόν. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τα σχέδια αναδιάρθρωσης

που έχουν καταθέσει η Alpha Bank (9 Ιουλίου) και η Eurobank (29 Απριλίου).

Τα σχέδια περιλαμβάνουν σειρά δράσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σταδιακά με ορίζοντα μέχρι και το 2018 και στόχο έχουν να περιορίσουν την εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την βοήθεια -τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κεφάλαια- που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα. Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα προχωρήσουν σε μείωση αριθμού καταστημάτων και εργαζομένων στην Ελλάδα, στην μείωση του κόστους λειτουργίας στην Ελλάδα, στην μείωση του κόστους καταθέσεων στην εγχώρια αγορά καθώς και στην βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις. Επίσης έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων μετοχών, ομολόγων κ.α. καθώς και σε πωλήσεις θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εκτός των βασικών τραπεζικών εργασιών όπως ασφαλιστικές εταιρίες, real estate, διαχείριση κεφαλαίων κ.α. Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό οι σχετικές ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τον σταδιακό περιορισμό της υποστήριξης που παρέχουν σε κεφάλαια και ρευστότητα στις τράπεζες που ελέγχουν στο εξωτερικό και παράλληλα θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές πωλήσεις τραπεζών που ελέγχουν. Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα δημιουργήσουν πρόσθετο εσωτερικό κεφάλαιο που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Επιπλέον οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με την πιστωτική πολιτική που θα ακολουθούν καθώς και περιορισμούς αναφορικά με τη δυνατότητά τους να προχωρούν σε εξαγορές.

Το κρίσιμο για τις εγχώριες τράπεζες είναι το εσωτερικό κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο του νέου stress test που διενεργείται από κοινού από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες εξετάζονται με την στατική μεθοδολογία ωστόσο στελέχη τραπεζών αισιοδοξούν ότι θα ληφθούν υπόψη τελικά και τα δυναμικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί από την ΕΚΤ αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών θα προσδιοριστούν με βάση τα στατικό ή το δυναμικό μοντέλο. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η εκτίμηση της τρέχουσας αξίας του ενεργητικού των τραπεζών (με βάση τους ισολογισμούς του 2013) και μόλος ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα “τρέξει” το stress test βάση του οποίου θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Τα αποτελέσματα του stress test, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, θα δημοσιοποιηθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Επιτελικά στελέχη τραπεζών, αλλά και του ΤΧΣ, αισιοδοξούν ότι τα αποτελέσματα της νέας άσκησης θα είναι διαχειρίσιμα για τις εγχώριες τράπεζες στην αγορά επικρατεί ανησυχία κάτι που αποτυπώνεται στην πτωτική πορεία των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα