Κοιτά να μην πνιγεί στο νερό η κυβέρνηση

Υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, των αντιδράσεων – μέχρι και δημοψήφισμα διενεργήθηκε παράλληλα με τις ευρωεκλογές – αλλά και της ρευστής πολιτικής κατάστασης, η κυβέρνηση βάζει στον... πάγο την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Φοβούμενοι έναν... πνιγμό σε μία κουταλιά νερό, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος

επεδίωξαν να κλείσουν αυτό το μέτωπο, το οποίο όπως ειπώθηκε προκαλούσε αντιδράσεις. Άλλωστε, τα μέτωπα είναι πολλά και ορθάνοικτα.

Ο κύκλος της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα κυλά χωρίς εκπλήξεις, αφού και οι δύο πλευρές μοιάζουν να λαμβάνουν θέσεις για τη μάχη του Σεπτεμβρίου. Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν να βάλουν φρένο στις απαιτήσεις των πιστωτών για νέα δημοσιονομικά μέτρα και, κυρίως, για παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως θρυαλλίδα ικανή να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση.

Παράλληλα, με όπλο τα πλεονάσματα που εξακολουθούν να τρέχουν με θετικούς ρυθμούς επιδιώκουν να περάσουν σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, κάποιες από το τρέχον έτος και οι υπόλοιπες σταδιακά από το 2015.

Επί του παρόντος, οι δύο άνδρες – που χθες συναντήθηκαν δύο φορές μία το πρωί με το Δημ. Αβραμόπουλου και άλλη μία το βράδυ παρουσία των Γκ. Χαρδούβελη, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, - επιδιώκουν να διασκεδάσουν τα σενάρια είτε περί αποστασιοποίησης της κυβέρνησης από τους στόχους που έχουν τεθεί είτε περί προετοιμασίας για ρήξη με την τρόικα. Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές Σαμαρά ότι όλες οι ελαφρύνσεις θα γίνουν χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα αλλά και η χθεσινή αναφορά Βενιζέλου ότι «ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ' υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», δείχνουν τη βούληση των δύο να επιδιώξουν μία βελούδινη επαναδιαπραγμάτευση όρων της συμφωνίας, χωρίς να επέλθει ρήξη.

Ωστόσο το ταγκό της... συναίνεσης θέλει δύο και μένει να φανεί αν η τρόικα, κατά την επιστροφή της το Σεπτέμβριο, θα εμφανιστεί πρόθυμη παρτενέρ.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τότε ο κ. Σαμαράς θα έχει επιδιώξει ένα κύκλο διαβουλεύσεων σε κορυφαίο επίπεδο, προκειμένου να αποσπάσει την πολιτική συμφωνία των πιστωτών.

Αν η στρατηγική της κυβέρνησης «βγει», η τρόικα δεν επιμείνει σε εργασιακά και ασφαλιστικά, οι μετρήσεις του φθινοπώρου δεν είναι πολύ αρνητικές και οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κρίνουν ότι είναι εφικτή η εξασφάλιση των 180 για την Προεδρική εκλογή (σ.σ. στόχος που απομακρύνθηκε μετά την κίνηση ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα επί της μικρής ΔΕΗ) τότε δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να φτάσουν μέχρι τον προσεχή Φλεβάρη και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, το σενάριο πρόωρων εκλογών θα είναι λίαν πιθανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα