Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο

Σήμερα υποστηριχτές και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούσθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ

Οι υποστηρικτές του προέδρου διέλυσαν τις σκηνές που είχαν στήσει οι αντίπαλοι του Μόρσι, οι οποίοι από χθες είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία κατά της απόφασής του να διευρύνει μέσω διατάγματος τις εξουσίες του και να υιοθετήσει με συνοπτικές διαδικασίες έναν Συνταγματικό Χάρτη που δεν αντιπροσωπεύει όλες τις συνιστώσες του έθνους.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι έσπευσαν να παρέμβουν έπειτα από κάλεσμα του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος, την ισλαμιστική

Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Από την πλευρά τους οι  οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια των συγκρούσεων, οπότε οι αντίπαλες πλευρές έριξαν πέτρες εναντίον η μία της άλλης. Την ίδια ώρα ακούγονταν πυρά, ενώ πυρπολήθηκαν και αυτοκίνητα.

Ένας διαδηλωτές έδειξε μια πληγή στο πόδι του η οποία προκλήθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος, από πυροβολισμό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι αν και απηύθυνε έκκληση για «επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε πως θα τηρηθούν οι προγραμματισμένες ημερομηνίες για το δημοψήφισμα.

Ωστόσο δήλωσε πως τα αιτήματα των διαδηλωτών θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και «πως υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να ξεπεράσουμε την τρέχουσα περίοδο» και τόνισε πως οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Αίγυπτο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μπορούν να συμφωνηθούν τροποποιήσεις για τα επίμαχα άρθρα του Συντάγματος και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο πριν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επέρριψεστον Αιγύπτιο πρόεδρο  την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο τονίζοντας πως η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμότητά της.

«Το καθεστώς χάνει την νομιμότητά του μέρα τη μέρα», υποστήριξε ο επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Εξυγίανσης (FSN), προσθέτοντας πως ο Μόρσι φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τις βιαιότητες.

«Είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο», αλλά μόνον εάν ο πρόεδρος αποσύρει το διάταγμα με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, υπογράμμισε ο Ελ Μπαραντέι μετά το πέρας της συνάντησή του με τον πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των πρώην υποψήφιο για την προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι–οι οποίοι επίσης ανήκουν στη συμμαχία του FSN.

Και ενώ η κατάσταση φαίνεται ότι κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου ο  Μεγάλος Ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ, Άχμεντ αλ Τάγιεμπ, η ανώτατη αρχή του σουνιτικού Ισλάμ, κάλεσε απόψε τους Αιγύπτιους σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις  τρία μέλη της ομάδας συμβούλων του Μόρσι υπέβαλαν την παραίτησή τους, όπως μεταδίδουν πηγές προσκείμενες στην προεδρία.

Οι Σάιφ Άμπντελ Φάταχ, Αϊμάν αλ Σαγιάντ, και Αμρ αλ Λάιθι υπέβαλαν την παραίτησή τους, ανεβά

Keywords
Τυχαία Θέματα