Κλείνουν οι ψυχιατρικές κλινικές λόγω οφειλών του ΕΟΠΠΥ

Η καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΠΥ –που ανέρχονται σε 535.000.000 ευρώ- προς τις κλινικές δημιουργεί ένα καθεστώς λειτουργικής δυσπραγίας, παρά τις δεσμεύσεις τόσο του υπουργού Υγείας, όσο και του Αντώνη Σαμαρά για την έγκαιρη εξόφλησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως σήμερα έχει κατατεθεί μόνο ένα μικρό μέρος των οφειλών του 2013, ενώ δεν έχει εξοφληθεί όλο το χρέους του περασμένου έτους.

Η σταθερή άρνηση αποπληρωμής

των ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των κλινικών έχει οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο, δημιουργώντας ένα κύκλο ασυνέπειας που ξεκινά από το κράτος και πλήττει, τελικά, τους πολίτες.

Οι ψυχιατρικές κλινικές, που μέχρι πρόσφατα ήταν υποδειγματικές στην καταβολή των υποχρεώσεων, τόσο στο δημόσιο, όσο και στους ιδιώτες, υποχρεώνονται να μην είναι, πλέον, συνεπείς προς τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους, αλλά και στην πληρωμή των οφειλών προς το κράτος, όπως Ι.Κ.Α. και Εφορία.

Για τις δε οφειλές προς το δημόσιο, το παράδοξο είναι ότι συνεχώς καταλογίζονται πρόστιμα, οι κλινικές βρίσκονται σε διαρκείς ρυθμίσεις, την ώρα που το όλο πρόβλημα έχει προκληθεί από το ίδιο το κράτος και την ασυνέπεια στις πληρωμές των δικών του χρεών.

Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους πάσχοντες, καθώς τα δύο μεγάλα δημόσια ψυχιατρεία αναστέλουν οριστικά τη λειτουργία τους, οι κλινικές δεν κάνουν νέες εισαγωγές ασθενών ενώ σε απαξίωση βρίσκονται και οι δημόσιες υποδομές στήριξης των ψυχικά ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα