Κινέζος «φρέναρε» το κούρεμα στην Κύπρο

10:49 4/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Το πλήγμα ήταν διπλό για τον Κινέζο επιχειρηματία που ζούσε την Κύπρο, καθώς μαζί με τις καταθέσεις του χάνει και την κυπριακή υπηκοότητα που θα κέρδιζε βάσει νόμου περί προσέλκυσης επενδυτών.

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία για να προσελκύσει ξένους επενδυτές είχε καθιερώσει την απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι θα αποκτούσαν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο

και θα είχαν καταθέσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, με δέσμευση να μην τις αποσύρουν για 7 χρόνια. Με αυτή τη διαδικασία απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και συνεπώς κατέστησαν Ευρωπαίοι πολίτες δεκάδες Ρώσοι και Κινέζοι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την «Ελυθεροτυπία», ένας εξ αυτών (επιχειρηματίας από την Κίνα) προσέφυγε στο δικαστήριο και εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα που παγώνει τη διαδικασία «κουρέματος» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Όπως υποστήριξε, με το «κούρεμα» των καταθέσεων ο ίδιος χάνει τις καταθέσεις του, που αποτελούσαν εγγύηση για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Ως εκ τούτου, κινδυνεύει να χάσει και την υπηκοότητα πέραν των χρημάτων του, αλλά και να βρεθεί προ του ενδεχομένου απέλασής του ως παράνομου μετανάστη! Την Παρασκευή αναμένεται να τοποθετηθεί η Κεντρική Τράπεζα επί του διατάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα