Κινέζοι οι «πλανητάρχες» του 2030

Μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και την «Παλαιά Ευρώπη» για τους ανθρώπινους πόρους από τις αναδυόμενες χώρες σήμερα.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά σχόλια που γράφονται στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις 2030» του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (NIC)

Κάθε τέσσερα χρόνια από το 1997, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NIC (National Intelligence Counci) συλλέγει στοιχεία και συνοψίζει οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες, και συντάσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης, για την κυβέρνηση των ΗΠΑ,

σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα, με την 166 σελίδων έκθεση της NIC, το 2030 δεν θα υπάρχει πια μια παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη, αλλά ένας πολυπολικός κόσμος, επειδή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα είναι πια ικανοί ή ενδιαφερόμενοι για μια διαρκή παγκόσμια ηγεμονία. Για πρώτη φορά, στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο αριθμός των φτωχών θα είναι μικρότερος από τις μεσαίες τάξεις που θα αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο, και ο αριθμός των κατοίκων της Γης θα είναι περίπου 8,3 δισεκατομμύρια, από 7,1 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα.

Πάντως η NIC καθησυχάζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με την πρόβλεψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η δεύτερη παγκόσμια δύναμη, χάρη στη νέα ενεργειακή ανεξαρτησία τους και θα μπορούν να διαδραματίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο, ως ειρηνοποιός, μαζί με την Κίνα, σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Στα απαισιόδοξα της έκθεσης είναι η πρόβλεψη για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κυβερνοχώρο, επιθέσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή νερού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις 2015», γραμμένη το 2000, η NIC προέβλεψε ότι στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης, θα υπάρξουν αλλαγές με την εμφάνιση αντιπολίτευσης μέσα από το διαδίκτυο. Προέβλεψε τη Αραβική Άνοιξη; Δύσκολο να το πει κανείς, γιατί η έκθεση αυτή δεν αναφέρει κάτι για τα κοινωνικά δίκτυα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι η έκθεση του 2000, πρόβλεψε και μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αναπόφευκτη λόγω της απελευθέρωση της αγοράς, που θα επιτρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές να υπερβούν τις δικές τους δυνατότητες, αυξάνοντας την αστάθεια και εκθέτοντας χώρες σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα