«Κεραυνοί» Βασιλείου κατά Βγενόπουλου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο κ. Βασιλείου, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», κατήγγειλε ότι η –συμφερόντων Βγενόπουλου- Λαϊκή Τράπεζα έδινε «θαλασσοδάνεια» σε ελληνικές επιχειρήσεις, και τον χαρακτήρισε «υπεύθυνο» για το ναυάγιο της συγκεκριμένης κυπριακής τράπεζας. Μάλιστα, επισήμανε ότι με την απόφαση που ελήφθη για τη Λαϊκή Τράπεζα,

ο κ. Βγενόπουλος διασώζει όλα τα χρήματά του «και την πληρώνει ο απλός καταθέτης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δάνεια που δεν δικαιολογούντο»

«Βλέπουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα στην ουσία διαλύεται, γιατί υπήρξε η τεράστια ζημιά των 2,5 δισ. από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και υπήρξαν και μια σειρά από χρέη που είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, όχι στην Κύπρο, από δάνεια που δόθηκαν σε διάφορους στην Ελλάδα, τα οποία δεν δικαιολογούντο ή ήταν επισφαλή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βασιλείου, για να προσθέσει: «ο άνθρωπος που διηύθυνε την τράπεζα όλη αυτή την περίοδο λεγόταν Ανδρέας Βγενόπουλος. Με βάση τη συμφωνία που έγινε προχθές, ο κ. Βγενόπουλος διατηρεί το σύνολο των χρημάτων του, ενώ όλοι οι άλλοι Κύπριοι και Έλληνες χάνουν όλη τους την περιουσία». «Δεν είναι δυνατόν να δίδεις άφεση αμαρτιών στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος, να του δίνεις τη δυνατότητα να σώζει όλα τα λεφτά του και να την πληρώνει ο απλός καταθέτης», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όχι στην έξοδο από το ευρώ»

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα του «η απόφαση του Eurogroup να μην είναι εντελώς αρνητική για την Κύπρο», ενώ ξόρκισε το ενδεχόμενο εξόδου της Μεγαλονήσου από την Ευρωζώνη. Άσκησε έντονη κριτική στην πρώτη απόφαση των πιστωτών, σημειώνοντας πως «η πρώτη λύση αποδείχθηκε ότι ήταν εκ των υστέρων παράνομη, παράτυπη. Ήρθε στην Ευρωβουλή ο πρόεδρος του Eurogroup και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος». ««Η πρώτη λύση ήταν λύση σαν την παροιμία ‘της νύχτας τα καμώματα’, ευτυχώς είπαν mea culpa και τη διόρθωσαν», συνέχισε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «αν πρόκειται να επιλέξουμε μεταξύ της α’ και της β’ λύσης, το θέμα είναι να μη βγούμε από το ευρώ».

«Δεν έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα. Πρέπει να διασφαλιστεί η τραπεζική λειτουργία της Κύπρου και η λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου», είπε ο Γιώργος Βασιλείου, ενώ ερωτηθείς για το «όχι» της κυπριακής Βουλής, έδειξε την αρνητική διάθεσή του. «Η απόφαση της κυπριακής Βουλής την Τρίτη ήταν λανθασμένη. Εξέφραζε μεν την άποψη του κυπριακού λαού, αλλά στηριζόταν και στο ότι διεθνώς θεωρήθηκε ότι ήταν λανθασμένη επιλογή η απόφαση του Eurogroup. Θα ήταν καλύτερα να μη βιαστούμε να πάρουμε απόφαση και να κάνουμε διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας με νόημα πως «ένα από τα κατά του Ελληνισμού είναι ότι πολλές φορές βιάζεται να πει όχι χωρίς να ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα».

Σχολιάζοντας το κύμα ευρωσκεπτικισμού που φουντώνει στην Κύπρο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε όσους υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρωζώνη ως «ορισμένους άσχετους που λένε κουβέντες» και υπογράμμισε: «είμαι κάθετα ενάντια σε κάθε συζήτηση για τέτοιο θέμα. Δεν είναι εναλλακτική λύση, όποιος λέει αυτή την κουβέντα δεν είναι υπεύθυνος».

«Κύπρος, όπως Λουξεμβούργο»

Παράλληλα, αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί «πλυντηρίου χρήματος», που έχουν ακουστεί σε βάρος της Μεγαλονήσου τις τελευταίες ημέρες. «Η Κύπρος δεν είναι κέντρο φοροδιαφυγής, το φορολογικό μας σύστημα εγώ το διαπραγματεύθηκα με την Ευρώπη και έγινε αποδεκτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό», είπε, σημειώνοντας πως «το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ήταν μεγαλύτερο του ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς, αλλά του Λουξεμβούργου ή του Λίχτενσταϊν είναι πολύ μεγαλύτερο». Βεβαίως, ο Γιώργος Βασιλείου αναγνώρισε την ανάγκη συρρίκνωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αλλά όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει χρόνος να γίνει φρόνιμα και όχι με πανικό» (σ.σ. η συρρίκνωση των τραπεζών).

Keywords
Τυχαία Θέματα