Κεφάλαια 3 δισ. ευρώ θα αντλήσουν οι τράπεζες από την αγορά

08:58 6/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Διπλάσια κεφάλαια, έναντι της ελάχιστης συμμετοχής, θα αντλήσουν οι τρεις συστημικές τράπεζες από την αγορά μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου. Συγκεκριμένα οι τρεις συστημικές τράπεζες αναμένεται τελικά να αντλήσουν από την αγορά 3 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ που είναι το ελάχιστο όριο κεφαλαίων που πρέπει να εισφέρουν οι μέτοχοι ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας μιας τράπεζας.

Αν

και το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίηση ξεκίνησε με περιορισμένες προσδοκίες, η ριζική βελτίωση του κλίματος για τη χώρα αλλά και η κινητοποίηση των διοικήσεων της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς οδηγούν σε αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου υπερβαίνοντας το ελάχιστο όριο του 10%. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τελικά οι τρεις τράπεζες θα αντλήσουν από την αγορά ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ τα ελάχιστα κεφάλαια που έπρεπε να αντλήσουν μέσω αύξησης κεφαλαίου ήταν 1,6 δισ. ευρώ. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε τις διοικήσεις στην απόφαση να μην εκδώσουν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s) αλλά και να επιδιώξουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από το όριο του 10%. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank η οποία άντλησε από την αγορά 550 εκατ. ευρώ δηλαδή το 12% των 4,57 δισ. ευρώ των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης. Την επίτευξη ιδιωτικής συμμετοχής ύψους 1,17 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 12% των αναγκαίων κεφαλαίων (9,75 δισ. ευρώ) έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και πηγές τις τράπεζας, αλλά και στελέχη άλλων τραπεζών, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει αφήσει ανοιχτή τη δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου σε όποιο βαθμό επιθυμούν -θεωρητικά μπορούν να καλύψουν το σύνολο των 7,33 δισ. ευρώ που απαιτούνται. Στην πράξη η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει 570 από στρατηγικούς επενδυτές και επιδιώκει να αντλήσει περίπου 163 εκατ. ευρώ από τους υπάρχοντες μετόχους ωστόσο πηγές τις τράπεζας υπογραμμίζουν ότι από τους μετόχους (αλλά και νέους επενδυτές που θα αποκτήσουν δικαιώματα) θα μπορούσαν να αντληθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ .

Αν Εθνική και Πειραιώς πετύχουν τους στόχους τους τότε τα κεφάλαια που θ συγκεντρωθούν από την αγορά (μαζί με αυτά της Alpha) θα προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ ποσό που αφαιρείται από τα κεφάλαια που θα έπρεπε να συνεισφέρει το ΤΧΣ. Έτσι από τα 27,5 δισ. ευρώ -που θα κατάβαλε το Ταμείο σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν ιδιωτική συμμετοχή- τώρα η συμμετοχή του θα περιοριστεί στα 24,5 δισ. ευρώ. Πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν ότι εφόσον όλα ολοκληρωθούν ομαλά και επιτευχθεί η ιδιωτική συμμετοχή και στις αυξήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τότε θα ενισχυθεί σημαντικά το κεφαλαιακό απόθεμα που υπάρχει για την αντιμετώπιση τυχών μελλοντικών προβλημάτων. Έτσι το κεφαλαιακό απόθεμα που θα διατηρηθεί για περίπτωση ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διευρύνεται από 5 δισ. ευρώ (που είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό) σε 8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα