ΚΑΤΕΥΝΑΣΕ ΤΗ FITCH ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

«Η οριακή νίκης της Ν.Δ. στις εκλογές και ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Απομάκρυνση από το χείλος, η κρίση δεν έχει επιλυθεί» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία αποδέχεται το πρόγραμμα της Ε.Ε.

και του ΔΝΤ, είναι πιθανό να έχει σχηματιστεί πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου.

Επίσης η Fitch υπογραμμίζει ότι υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, δεν πρόκειται να τοποθετήσει τις αξιολογήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative) όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει σε περίπτωση  που μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα πιθανό βραχυπρόθεσμο γεγονός.

Ωστόσο η Fitch επισημαίνει ότι η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη παραμένει έντονη.

«Η δημοσιονομική λιτότητα και οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με μια ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να είναι εύθραστη».

Παράλληλα τονίζει ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιταχυνθεί. «Η ρευστότητα της χώρας επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς γεγονός  που δείχνει την αναγκαιότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι καταβολές των δόσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

Επιπλέον υπογραμμίζει τη δυσκολία χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας χωρίς νέα κεφάλαια αν και, όπως αναφέρει, υπάρχει ένα περιθώριο για μανούβρες στο χρηματοοικονομικό προφίλ του υφιστάμενου προγράμματος.

«Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει προς το παρόν η ένταση της συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη είναι απίθανο να εξασθενίσει έως ότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάσουν ένα αξιόπιστο οδικό χάρτη ο οποίος θα ολοκλήρωνε τη νομισματική ένωση με μεγαλύτερη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση.»

Το κείμενο συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι καθοδικές πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ των κρατών και οι αξιολογήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα εντατικοποιηθούν όσο απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο για στενότερη ένωση και πιο συγκροτημένη πολιτική. Αυτή περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών «αναχωμάτων» ενάντια στην μετάδοση της κρίσης».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα