Κατάλληλος και για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Για πρώτη φορά, δημοσκόπηση φέρνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (που προηγείται κατά 2,2 μονάδες και στην πρόθεση ψήφου) στην πρώτη θέση, μαζί με τον Α.Σαμαρά.

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για το μέλλον των ιδίων και της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Στην

συντριπτική πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, όμως μόλις ένας στους τρεις θέλει πρόωρες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ (χωρίς αναγωγή στα έγκυρα), ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται με 46% έναντι 26% της ΝΔ.

Για πρώτη φορά, δε, ο Αλέξης Τσίπρας ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του site iefimerida.gr στην πρόθεση ψήφου προηγείται  ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η ΝΔ με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.

Σε σταθμισμένο δείγμα, χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, Νέα Δημοκρατία 26,2%, Χρυσή Αυγή 11,1%, ΠΑΣΟΚ 7,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,8%, ΚΚΕ 7,2% και άλλα κόμματα -αθροιστικά- 7,6%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, η πλειοψηφία των ερωτώμενων, σε ποσοστό 53,2% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Αντίθετα, το 41,8% είναι απαισιόδοξοι.

Η πλειοψηφία του 58,6% αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ψηφοφόροι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι σε ποσοστό 28,9% ικανοποιημένοι και σε ποσοστό 40% μάλλον ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι 3,4 και 11,9%

Σε ποσοστό 40,% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν μάλλον χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου τα ίδια, απαντά το 33,6%. Μάλλον καλύτερα, απαντά το 20,2%.

Σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα