Καταιγιστικές εξελίξεις στις Τράπεζες

10:47 7/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο τον Ιανουάριο. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) ενώ παράλληλα αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα και οι νέοι επίτροποι που θα τοποθετηθούν στις μεγάλες τράπεζες για λογαριασμό της Κομισιόν. Επιπλέον μέχρι το τέλος του

μήνα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν το ύψος των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos’s) που θα εκδώσουν το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και τις οποίες θα καλύψει καθ’ ολοκληρίαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας.

Σε ότι αφορά το ΤΤ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στην άλλη εβδομάδα η Κομισιόν θα ανακοινώσει σε ποια τράπεζα θα περάσει ο έλεγχος του υγιούς τμήματος του ΤΤ. Αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank με την δεύτερη να διατηρεί προβάδισμα. Η Εθνική αν και ενδιαφέρεται για το ΤΤ είναι αμφίβολο αν τελικά θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά: η διεκδίκηση του ΤΤ θα μετέβαλε σημαντικά τα δεδομένα και είναι πιθανό να προκαλούσε καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους του ΤΤ. Για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει παράταση ώστε να τελειώσει πρώτα το θέμα της Eurobank και μετά να μπει στη μάχη της διεκδίκησης του ΤΤ. Παράταση στη διαδικασία θεωρείται ώμος όχι ιδιαίτερα πιθανή καθώς αποτελεί δέσμευση του μνημονίου.

Επιπλέον, αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμός τους κατά πόσο θα μπορούσε να περπατήσει το ενδιαφέρον της ΕΤΕ καθώς το νέο σχήμα Εθνική – Eurobank θα αποκτούσε τεράστιο μέγεθος μετά από ενδεχόμενη προσθήκη και του ΤΤ. Έτσι η Alpha συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σε ότι αφορά τους επιτρόπους οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ενώ αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα. Οι «επίτροποι» θα έχουν διευρυμένες εξουσίες και πρόσβαση σε ευαίσθητες λειτουργικές πληροφορίες. Θα ασκούν έλεγχο σε θέματα πιστωτικής πολιτικής, έχοντας λόγο ακόμα και για τις ρυθμίσεις σε προβληματικά δάνεια. Επίσης θα εξετάζουν την πορεία των δαπανών και των αμοιβών κάθε τράπεζας. Μόλις αναλάβουν καθήκοντα θα καταγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα την οποία εποπτεύουν καθώς και τους βασικούς στόχους για το τι θα πρέπει να επιτευχθεί. Εν συνεχεία οι ανεξάρτητοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου στην Κομισιόν την οποία θα ενημερώνουν για κάθε πτυχή της λειτουργίας κάθε τράπεζας αλλά και τον βαθμό υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών πλάνων που έχουν υποβάλλει.

Τέλος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι τράπεζες θα ανακοινώσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών. Έτσι θα προσδιοριστεί και το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών καθώς τα υπόλοιπα κεφάλαια θα αντληθούν με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες τράπεζες θα ανακοινώσουν ελαφρώς υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών το 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα