Καταδικάζει ο Ερντογάν τη Δύση και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο

20:13 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

«Όπου κι αν γίνονται (…) τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν την δημοκρατία (…). Η δημοκρατία μπορεί μόνον να οικοδομηθεί με τις κάλπες», πρόσθεσε.

Ο φίλα προσκείμενος στον Μόρσι Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού.

«Οι

Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας», σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά»”.

Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είχε γίνει ένα «σημαντικό σημείο αναφοράς» για την Αίγυπτο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους Αιγύπτιους να αντλήσουν τα διδάγματα από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην δική του χώρα.

«Κάθε πραξικόπημα, χωρίς εξαίρεση, προκάλεσε την απώλεια δεκαετιών στην Τουρκία», υπενθύμισε ο Ερντογάν, «κάθε πραξικόπημα παρέλυσε την τουρκική οικονομία, κάθε πραξικόπημα στοίχισε πολύ ακριβά στην χώρα, στο έθνος και στις νέες γενιές της».

Από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κατόρθωσε σταδιακά να επιστρέψει στους στρατώνες ο τουρκικός στρατός πολλαπλασιάζοντας τις διώξεις σε βάρος αξιωματικών του.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει προβεί σε τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, θεωρείτο για καιρό ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, τον οποίο κληροδότησε στην χώρα ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα