Κάποτε τα …Χόμπιτ ήταν ψηλά

Το αινιγματικό και μικροσκοπικό ανθρώπινο είδος που βαφτίστηκε «Χόμπιτ» από τα ομώνυμα μικροσκοπικά ανθρωποειδή που φαντάστηκε ο Τόλκιεν στα διάσημα βιβλία του που έγιναν και ταινίες, επιστημονικά λέγονται Homo floresiensis ήτοι «Άνθρωπος του Φλόρες».

Ίχνη τους ανακαλύφθηκαν το 2003 σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακαλύψεις, δεν ήταν εκ φύσεως νάνοι. Φαίνεται πως συρρικνώθηκαν σταδιακά.

Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα προσαρμογής στο απομονωμένο περιβάλλον λόγω έλλειψης επαρκούς τροφής,

στο πλαίσιο μιας εξελικτικής διαδικασίας «νησιωτικού νανισμού» που συναντάται και σε άλλα είδη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Ιαπώνων επιστημόνων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές στο Τόκιο διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των «Χόμπιτ» ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος σε όγκο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, φθάνοντας τα 426 κυβικά εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο του χιμπατζή.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν ότι το μέγεθος αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να δικαιολογήσει την υπόθεση του νησιωτικού νανισμού, με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) έχει μεν σχεδόν τριπλάσιο εγκέφαλο (1.300 κυβ. εκατοστά), αλλά και σχεδόν διπλάσιο ύψος από ό,τι το μυστηριώδες είδος του νησιού Φλόρες, που έφθανε περίπου το ένα μέτρο και ζύγιζε γύρω στα 25 κιλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα