Μόλις τα βγάζει πέρα το 59% των πολιτών

18:03 6/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Το ΙΟΒΕ δεν ανησυχεί για την επιδείνωση, την οποία χαρακτηρίζει «μικρή διόρθωση», σημειώνοντας ότι παραμένει κοντά στα υψηλά διετίας. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο της δεκαετίας που ανέρχεται στις 96,1 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης υποχώρησε ενώ την ίδια περίοδο οι δείκτες για το σύνολο της ευρωζώνης και της Ε.Ε. βελτιώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα και ανήλθαν σε 89,2 και 90,6 αντίστοιχα.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών

για την Ελλάδα έχουν σαφώς αμβλυνθεί, αλλά προσθέτει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αναιμική, καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και εμφατικότερες παρεμβάσεις.

Σταθερά απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 74% των ερωτηθέντων κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ μόνο το 5% αναμένει το αντίθετο. Τα ποσοστά πριν από ένα μήνα ήταν 78% και 4% αντίστοιχα.

Αυξήθηκε ο αριθμός όσων θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, φτάνοντας πια στα 9 στα 10 νοικοκυριά.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα όσον αφορά στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά περιορίζεται στο 88% (από 92%), ενώ το 4% (από 2%) κρίνει ότι θα μειωθεί ελαφρά.

Δυσοίωνο για την αγορά είναι το γεγονός ότι εννιά στους δέκα προβλέπουν ότι θα μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους. Ιστορικά χαμηλό ρεκόρ κατέγραψε η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε και η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Μικρή πτώση κοντά στο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Ιουλίου κταγράφηκε και στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 59% δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα. Το Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%. Το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίστηκε στο 12% (από 17%), ενώ το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί αυξήθηκε στο 21% από 17%.

Keywords
Τυχαία Θέματα