Καλοκαίρι με ανοιχτή Βουλή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

15:47 1/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Το θέμα της παράτασης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής έθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους τρεις βουλευτές που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου,

τον Θόδωρο Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή.

Όπως επισήμαναν οι βουλευτές, η προανακριτική επιτροπή δεν πρέπει να κηρύξει τη λήξη των εργασιών της και να καταθέσει πόρισμα διότι υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Επισημαίνουν ειδικότερα ότι στα χέρια της προανακριτικής δεν έχει ακόμη φτάσει συνολικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη συνολική φοροδιαφυγή από εκείνους που περιλαμβάνονται στη λίστα. «Εφόσον δεν έχουμε το συνολικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, δεν έχουμε εικόνα για τη συνολική ζημία που υπέστη το δημόσιο και άρα ούτε και για το μέγεθος της ευθύνης εκείνων που ενέχονται στην υπόθεση», ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα έθεσαν υπόψη του κ. Μεϊμαράκη ότι στην Επιτροπή δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί η επίσημη αλληλογραφία με τις Γαλλικές Αρχές ούτε και το πόρισμα της Ιρλανδικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον μεγαλύτερο λογαριασμό της λίστας, αυτόν των 562 εκατομμυρίων δολαρίων και τους «επενδυτές», τα φυσικά πρόσωπα δηλαδή, που κρύβονται πίσω από αυτόν τον λογαριασμό. Επίσης ο Σάμπι Μιωνής έχει δηλώσει επιφύλαξη να θέσει σε γνώση της προανακριτικής επιτροπής στοιχεία που ακόμα δεν έχουν διαβιβαστεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχθηκε να απαντήσει στους βουλευτές αλλά αυτό το κλίμα προδιαγράφει μια νέα θυελλώδη συνεδρίαση απόψε στην προανακριτική επιτροπή στην οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων.

Όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν μόνο παράταση για την προανακριτική. Αιτούνται επίσης να μην κλείσει η Ολομέλεια και να μην λειτουργήσει η Βουλή με θερινά τμήματα.

Οι βουλευτές ζητούν να συζητηθεί άμεσα η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία βασίστηκε η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, καθώς σήμερα τελειώνει η προβλεπόμενη προθεσμία για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και είτε αυτή έχει εκδοθεί είτε όχι, θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία συζήτησης. Επισημαίνουν επίσης ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε υπογραφεί από τους υπουργούς της ΝΔ, θα πρέπει να συζητηθεί μέσα στο 40ημερο και άρα η Ολομέλεια θα πρέπει να είναι ανοιχτή.

Το ζήτημα της ΕΡΤ δεν κλείνει όμως εδώ. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον κ. Μεϊμαράκη ότι μέχρι την Τετάρτη κατατίθεται πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα