Και τώρα η ανεργία

09:21 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Δέσμη μέτρων για τους αγρότες αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιτυγχάνει μία «νίκη», ικανή κατά πολλούς να σημάνει την αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων ανά την χώρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι το ζήτημα των κινητοποιήσεων των αγροτών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων του κόμματός του, ανέβασε εξ αρχής το θέμα στην ατζέντα, επιμένοντας

στην ανάγκη υιοθέτησής τους. Ειδικότερα (όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το matrix24.gr) οι προτάσεις αυτές αφορούσαν στο αγροτικό πετρέλαιο, την φορολόγηση των αγροτών, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των αγροτών, τις κοινοτικές επιδοτήσεις και το νυχτερινό αγροτικό ρεύμα. Έγιναν μάλιστα αποδεκτές τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και του έτερου κυβερνητικού εταίρου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, πράγμα που έκανε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη να εμφανίζεται αργότερα αισιόδοξος ακόμα και για τερματισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αντιστοίχως, ικανοποιημένος από τις αποφάσεις των τριών αρχηγών, που «δίνουν μία ρεαλιστική λύση στα πραγματικά προβλήματα», όπως είπε, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου (όπου βρέθηκε για μεγάλο μέρος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών) ο κ.Τσαυτάρης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 30 εκατομμύρια ευρώ της επιστροφής φόρου πετρελαίου (με την καταβολή να γίνεται σε δύο δόσεις), επιστροφή 300 εκατομμυρίων ευρώ από το ΦΠΑ σε 240.000 ʽαληθινούςʼ αγρότες και καθιέρωση του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος της ΔΕΗ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον προσεχή Ιούλιο. Αποφασίστηκαν ακόμα η διευθέτηση του συνταξιοδοτικού αγροτών που έχουν συμπληρώσει τα 65 τους έτη και προσπάθεια διευθέτησης των υποθηκών από την παλιά Αγροτική Τράπεζα.

Ο κ.Βενιζέλος όμως δεν έμεινε εκεί. Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, έθιξε το θέμα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και ιδιαίτερα το αίτημα πολλών εξ αυτών για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Ανταποκρινόμενος, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ.Χατζηδάκη να μιλήσει με τους διοικητές των σχετικών οργανισμών στην κατεύθυνση τακτοποίησης του θέματος και σε μία προσπάθεια να μη δημιουργούνται απεργιακά μέτωπα, όπου είναι δυνατή εκ των προτέρων η αποφυγή τους.

Κατόπιν τούτων, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει τώρα να επαναφέρει την πρότασή του για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στρέφοντας την ατζέντα ευρύτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του έχει απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να την επαναφέρει στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συζητηθούν αντίστοιχα θέματα για την προστασία ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως οι ανάπηροι ή οι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα