Ισορροπία μεταξύ ευρώ και δραχμής για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η πρόταση για τη διεξαγωγή του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου κατατέθηκε σήμερα, στη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος, από την πλευρά Τσίπρα. Αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζε, η κίνηση του συντονιστή της Γραμματείας, Δημήτρη Βίτσα, να προτείνει τη διεξαγωγή Συνεδρίου στις 11 έως 14 Ιουλίου δείχνει ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει απέναντι στις φωνές («Αριστερή Πλατφόρμα») που ζητούν το Συνέδριο να διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

«Ευρύχωρες» διατυπώσεις

Εξάλλου, όπως τονίζουν στο matrix24.gr συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η στάση της τρόικας και οι διαδοχικές εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις (για το Δημόσιο, για το «ναυάγιο» στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank) δείχνουν πως η τρόικα «θέλει να γίνουν αυτά που ζητεί, ανεξαρτήτως των πολιτικών παρενεργειών που έχουν». Μ’ άλλα λόγια, ουδείς στην Κουμουνδούρου μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς όπως λένε, «η κυβέρνηση σέρνεται, το αργότερο ως τον Ιούνιο, σε νέα μέτρα».
Πάντως, χθες, στην εισήγηση που κατατέθηκε από την «προεδρική πλειοψηφία», απορρίπτεται μεν η άποψη Λαφαζάνη περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ωστόσο περιλαμβάνεται η φράση «όχι πάση θυσία στο ευρώ». Συγκεκριμένα, η εισήγηση επί της οποίας θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή απορρίπτει την «εθνική αναδίπλωση», δηλαδή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Νέα συνεδρίαση

Σε κάθε περίπτωση, στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας περίσσεψαν οι διαφωνίες, καθώς έγινε στον απόηχο των δηλώσεων Τσίπρα, με τις οποίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέκλεισε ακόμη και συνεργασία με δυνάμεις (βλ. ΔΗΜΑΡ) που μετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εξάλλου, η πλευρά Λαφαζάνη διατύπωσε τις γνωστές διαφωνίες της για συνεργασία με δυνάμεις εκτός του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι, έχει προγραμματιστεί για σήμερα νέα συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συνεχιστεί η συζήτηση. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία θα επιθυμούσαν να υπάρξει μία εισήγηση που να καλύπτει πολιτικά όλες τις πλευρές, προκειμένου η «Αριστερή Πλατφόρμα» να μην «κατεβάσει» αντιεισήγηση, αλλά να ψηφίσει «λευκό» στην εισήγηση της πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα