Ιρλανδία: Με σκληρά μέτρα η έξοδος από το μνημόνιο

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την άμβλυνση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει, καθώς ευελπιστεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το μνημόνιο που εφάρμοσε σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι προβλέπονται οικονομίες που τελικά είναι χαμηλότερες από τις αρχικώς ανακοινωθείσες. Οι πολίτες της Ιρλανδίας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη φθορά στα εισοδήματά τους εξαιτίας

των αυξήσεων των φόρων, των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, την υψηλή ανεργία και το βαρύ χρέος της χώρας.

“Όταν η πλειονότητα των μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα γίνουν νόμος του κράτους, από την 1η Ιανουαρίου (του 2014), είμαι βέβαιος ότι η Ιρλανδία θα έχει βγει από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ”, τόνισε ο Νούναν μιλώντας ενώπιον της βουλής. “Θα έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της Ιρλανδίας”, πρόσθεσε.

Ο Νούναν είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν ποσά που εξοικονομήθηκαν από μια συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ώστε να μειωθεί το εύρος των περικοπών, απόφαση η οποία αψηφά τις προτάσεις τόσο της κεντρικής τράπεζας της ίδιας της χώρας, όσο και αυτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όμως, καθώς η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο μνημόνιό της, ο προϋπολογισμός αυτός δεν αναμένεται να έχει επιπλοκές στην ολοκλήρωση της δανειακής της σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα