ΙΟΒΕ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Χωρίς τη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Αυτό εκτιμά σε κείμενο – παρέμβαση το ΙΟΒΕ, Γενικός Διευθυντής του οποίου είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας. Το Ίδρυμα βλέπει βέβαια

και περιθώρια αλλαγών.

Στο κείμενο, αναφέρεται ότι  μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάιο του 2010, η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή, εάν δεν υπήρχε το δάνειο της Τρόικας, αφού το επίπεδο ζωής των πολιτών μας και μάλιστα αυτό των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους πολύ μικρότερους διαθέσιμους πόρους.

Και συνεχίζει, εκτιμώντας ότι χωρίς την απρόσκοπτη καταβολή των χρημάτων, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή.

Αυτό, σύμφωνα  με το ΙΟΒΕ συνεπάγεται δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος και συνεπώς δραστική μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ισόποση, με την υποτίμηση, αύξηση του εξωτερικού χρέους. Επίσης, συναλλαγματική κρίση και αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι τόκοι του εξωτερικού χρέους),

Επίσης συνεπάγεται έξαρση του πληθωρισμού αλλά και της μαύρης αγοράς, λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών και απότομη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Βέβαιο, στο κείμενο του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω, δεν συνεπάγονται ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί υπήρξε το πλέον κατάλληλο. «Είναι βέβαιοι, ότι η δημοσιονομική πολιτική που υιοθετήθηκε έχει επιδράσει υπέρμετρα αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα» παραδέχεται το ΙΟΒΕ.

Μέρος της ευθύνης αποδίδεται  μεταξύ άλλων, στον τρόπο που εφαρμόστηκε η οικονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς «δεν κατόρθωσε να προωθήσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα τις ιδιωτικοποιήσεις και στο ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας και όλοι εμείς, δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο κλίμα που θα ξεδίπλωνε εποικοδομητικά και προς τη σωστή κατεύθυνση τις δυνατότητες των Ελλήνων. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι μας, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παραμένουμε θεατές των εξελίξεων χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά στην εθνική προσπάθεια για διέξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ.

Το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιβεβαιώσει τη θέλησή της, αντανακλώντας τη βούληση του ελληνικού λαού, να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και να προτείνει τη χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για να αποφευχθεί βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα.

Παράλληλα, προτείνει την επέκταση του επιδόματος ανεργίας, σε 3 χρόνια από 1 που ισχύει σήμερα, για τους άνεργ

Keywords
Τυχαία Θέματα