Ηχηρό όχι του Γιώργου Παπανδρέου στο δεύτερο άρθρο του πολυνομοσχεδίου

Μετωπική σύγκρουση κορυφής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έφερε η χθεσινή διαδικασία ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Το άρθρο δύο για τις τράπεζες καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ «παρών» στο ίδιο άρθρο ψήφισε ο πρώην πρόεδρος

της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Και οι δύο άνδρες, πάντως, έχουν στο παρελθόν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις τράπεζες, ενώ ειδικά η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος σε αποφάσεις που αφορούν σε τέτοιου είδους θέματα.

Την ερμηνεία ήρθε να επιβεβαιώσει η άμεση όσο και σκληρή απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου σε δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά από μακρά σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή με στενούς συνεργάτες του αργά χθες τη νύχτα και αφού είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Θέλοντας να αποδοκιμάσει πολιτικά τους δύο βουλευτές, χωρίς πάντως να τους κατονομάσει, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε πως «η K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», προσθέτοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρη στις προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος ειδικά στη ρύθμιση για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε ότι «αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια».

Ο κ. Βενιζέλος θύμισε με νόημα ότι κανένα μέλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με την ρύθμιση αυτή, ούτε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, ούτε χθες, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου και πέρασε στην ‘επίθεση’. «Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές», είπε, σημειώνοντας ότι «οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση». Αφού σημείωσε ότι «αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε», τόνισε πως «όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Ακριβώς με τα ίδια λόγια του απάντησε λίγο αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επιστρέφοντάς του στην πραγματικότητα τους χαρακτηρισμούς. «Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό», σημείωνε στην σύντομη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους προσωπικές επιθέσεις και υπονοούμενα για την πολιτική του στάση.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στα social media, θέση είχε πάρει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, που θεωρείται «παπανδρεϊκό στέλεχος» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Πάντως, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι όχι απλώς ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση-νομίζω…», έγραψε με νόημα ο κ.Πεταλωτής, προσθέτοντας πως όλα τα άλλα είναι «προς συζήτηση…».

Keywords
Τυχαία Θέματα