Η Τζένιφερ πήρε το όπλο της ...καλοκαιριάτικα

Parker

Του Τέιλορ Χάκφορντ. Διάρκεια: 90'. Με τους Τζέισον Στέιθαμ, Τζένιφερ Λόπεζ, Νικ Νόλτε, Μάικλ Τσίλκις, Γουέντελ Πιρς, Κλίφτον Κόλινς, Πάτι Λουπόνε, Έμα Μπουθ.

O Πάρκερ είναι ένας σκληροτράχηλος αλλά χαρισματικός λωποδύτης, με κώδικα τιμής: δεν κλέβει ποτέ από αυτούς που έχουν ανάγκη. Όταν τον «ρίχνουν» οι συνεργάτες του σε μια ληστεία τράπεζας, τους ακολουθεί με αφηνιασμένη εκδικητικότητα στην επόμενη τους «δουλειά», μια κλοπή αμύθητης αξίας κοσμημάτων στο Παλμ Μπιτς. Εκεί αναζητά

ρεβάνς αψηφώντας τον κίνδυνο έχοντας στο πλευρό του μια εκρηκτική κτηματομεσίτη που, χάρη ενός μικρού ποσοστού από τα ενδεχόμενα κέρδη, θα καλύψει τα αβάσταχτα χρέη της.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα «Flashfire» του Donald E. Westlake, ενός από τα πολλά που έχει γράψει με πρωταγωνιστή το ολιγόλογο αντι-ήρωα Πάρκερ. Ο Στέιθαμ ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα που έχουν στο παρελθόν ερμηνεύσει επίσης ο Λι Μάρβιν στο Point Black του 1967 και ο Μελ Γκίμπσον στο «Payback» το 1999 .

Εύπεπτη, δίχως σεναριακές εκπλήξεις ταινία. Η δράση σε αυτήν την «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» αφήγηση δεν εντυπωσιάζει, αλλά κρατά τα πράγματα σε ρυθμό. Η ένταση, η ενέργεια και η ανατροπή στην εξέλιξη συνυπάρχουν αλλά απουσιάζει η αγωνία σε αυτό το παλιομοδίτικο ψευτο-νουάρ θρίλερ της δεκαετίας του '70. Μόνο που ο Τζέισον Στέιθαμ δεν είναι ο Λι Μάρβιν ούτε η Τζένιφερ Λόπεζ η Άντζι Ντίκινσον.

Μαρίνα (Marina)

Του Στιν Κόνινξ. Διάρκεια: 118'. Με τους Ματέο Σιμόνι, Κρίστιαν Καμπάνια, Λουίτζι Λο Κάσιο, Ντονατέλα Φινοκιάρο, Έβελιν Μπόσμανς.

Ο δεκάχρονος Rocco ζει σε ένα πανέμορφο βουνό, μέχρι που ο πατέρας του αποφασίζει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του πηγαίνοντας μετανάστης . Από τη Καλαβρία του 1948 στην ξενιτιά του μουντού και γκρίζου Βελγίου των ανθρακορυχείων του Βατερσάι οι ευτυχισμένες μέρες του μικρού Ιταλού είναι παρελθόν ενώ μια άγνωστη κουλτούρα γίνεται η νέα του πραγματικότητα. Σε αυτήν ο νεαρός Rocco βάζει σκοπό της ζωής του να ξεχωρίσει. Η μουσική και ο έρωτας είναι τα μέσα για να αποδράσει από την καθημερινότητα των γκασταρμπάιτερ και να ζήσει το όνειρο του. Η νεαρή Marina θα γίνει η μούσα του και θα του χαρίσει την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το ομότιτλο τραγούδι που θα της γράψει για να την κερδίσει.

Ρομαντικό, ατμοσφαιρικό μελόδραμα βασισμένο στις παιδικές αναμνήσεις του διάσημου Ιταλο-Βέλγου συνθέτη και τραγουδιστή Rocco Granata, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία με το πολυδιασκευασμένο τραγούδι Marina. Η έξοχη αναβίωση της δεκαετίας του 50, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η νοσταλγική μουσική συνθέτουν ένα συγκινητικό φιλμ γεμάτο αγάπη και αισιοδοξία για το νεαρό μετανάστη που ακολούθησε το πάθος του για τη μουσική ενάντια στις επιθυμίες του ανθρακωρύχου πατέρα του και κοινωνικούς φραγμούς.

Έρωτας αλά Ισπανικά (Ocho Apellidos Vascos)

Του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαζάρο. Διάρκεια: 98'. Με τους Κλάρα Λάγκο, Ντάνι Ροβίρα, Κάρμεν Μάκι, Κάρα Ελαχάντε.

Ο Ραφαέλ είναι γεννημένος στη Σεβίλλη και περήφανος Ανδαλουσιανός. Ένα βράδυ θα γνωρίσει την Αμάια, μια όμορφη και δυναμική κοπέλα με Βάσκικη καταγωγή. Μετά από μια παθιασμένη νύχτα, αυτή θα του κλέψει την καρδιά. Ξεχνά, όμως, στο σπίτι του, σαν μοντέρνα σταχτοπούτα, την τσάντα της. Αυτό είναι το καλύτερο άλλοθι για τον Ραφαέλ που θα ταξιδέψει στην περιοχή της Χώρας των Βάσκων που μένει η κοπέλα για να της την επιστρέψει. Παρότι η Αμάια δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να του χαρίσει άλλες νύχτες, η επιστροφή του σκληροπυρηνικού πατέρα της στην πόλη, θα της αλλάξει τα σχέδια, υποχρεώνοντας τον Ραφαέλ να υποδυθεί ένα αρρενωπό Βάσκο με οκτώ επώνυμα, έναν ρόλο που δεν φανταζόταν ποτέ στη ζωή του.

Δροσερή ερωτική κωμωδία, που επιβεβαιώνει με χιούμορ και ευαισθησία, πως όσο πιο έντονες είναι οι διαφορές, τόσο αναπτύσσεται μεγαλύτερη έλξη. Η ταινία άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές του Ισπανικού κοινού και είναι ήδη η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών στην Ισπανία. Οι τοπικές αναφορές και οι διαφορές της εγχώριας κουλτούρας από μέρος σε μέρος της χώρας είναι ίσως δυσδιάκριτες για το μη Ισπανό θεατή. Ωστόσο, το γέλιο και ο έρωτας δεν γνωρίζουν πολιτισμικά σύνορα.

Σουπερχόνδριος (Superchondriac)

Του Ντάνι Μπουν. Διάρκεια: 107'. Με τους Ντάνι Μπουν, Άλις Πολ, Καντ Μεράντ, Ζαν Ιβ Μπερτελού, Τζούντιθ Ελ Ζάιν.

Ο Ρομέν είναι 40 χρονών, ανύπαντρος χωρίς παιδιά. Η δουλειά του ως φωτογράφος για διαδικτυακό ιατρικό λεξικό δε βοηθάει την οξεία υποχονδρία του, που για χρόνια καθορίζει τη ζωή του ολόκληρη, υποβιβάζοντας τον σε ένα σάκο με φοβίες και νευρώσεις. Ο μοναδικός του φίλος, ο γιατρός Ντιμίτρι Ζβένκα, έκανε το τραγικό λάθος να τον συμπαθήσει πραγματικά όταν τον πρωτογνώρισε. Έχει, όμως, βρει το μπελά του με τα αμέτρητα ψυχοσωματικά προβλήματα του Ρομέν, και θα ήθελε να τον ξεφορτωθεί για πάντα. Πιστεύει ότι αν εκείνος γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του, όλα του τα προβλήματα θα λυθούν. Το να βρεθεί όμως μια γυναίκα που θα ανεχτεί το κατά φαντασία ασθενή όπως είναι και θα τον βοηθήσει, αποδεικνύεται μια μεγάλη πρόκληση. Έτσι ο γιατρός τον μεταφέρει σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών μήπως το σοκ της άθλιας υγιεινής που εξελίσσεται εκεί τον συνεφέρει.

Διασκεδαστική, έξυπνη, καλογραμμένη με στιγμές έμπνευσης και λεπτό χιούμορ ταινία. Οι φανταστικές ασθένειες του πανικόβλητου και υπερευαίσθητου μικροβιοφοβικού είναι ξεκαρδιστικές και η κλιμακωτή εξέλιξη ανεβάζει μεν την ψυχαγωγική αδρεναλίνη αλλά δεν καταλήγει στο θάλαμο της εντατικής παρά στο ανάλαφρο και ρομαντικό χάπι έντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα