Η τρόικα έρχεται, οι αρχηγοί συνεδριάζουν

08:17 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην προηγούμενη συνάντησή τους, ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιπαρατέθηκαν για το αντιρατσιστικό, για τις πολιτικές εξελίξεις (σ.σ. εξ ου και οι πληροφορίες για επίθεση Βενιζέλου σε Στουρνάρα σχετικά με το κεντροαριστερό άνοιγμα του Σαμαρά), για την αστοχία με τα προγράμματα απασχόλησης

του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, η νέα έλευση της τρόικας και οι εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης, τους αναγκάζουν να καθίσουν και πάλι γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να λάβουν αποφάσεις. Και μάλιστα για δύσκολα θέματα. Το φορολογικό, και μάλιστα με τις πληροφορίες να θέλουν την ειδική εισφορά να παρατείνεται για επιπλέον 2 χρόνια, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, όπου οι διαφωνίες τόσο για τη φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών όσο και για το αφορολόγητο παραμένουν, αλλά και ο στόχος των 2.000 απολύσεων στο Δημόσιο, για την επίτευξη του οποίου δεν αποκλείεται να απαιτηθεί το κλείσιμο μίας μεγάλης ΔΕΚΟ, αποτελούν δύσκολα ζητήματα, η επίλυση των οποίων ενδεχομένως απαιτεί τη βούλα των αρχηγών.

Από εκεί και πέρα, οι τρεις θα πρέπει πλέον να αρχίσουν να σχεδιάζουν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Η αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό αποτέλεσε πισωγύρισμα, νέες ισορροπίες αναζητούνται ενώ Βενιζέλος και Κουβέλης θέτουν, έμμεσα ή άμεσα, ζήτημα ανασχηματισμού. Παράλληλα, εκκρεμεί η συγκρότηση της άτυπης επιτροπής διαχείρισης κρίσεων με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε κόμμα, υπό τον κ. Δημ. Σταμάτη.

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εξακολουθεί να εμφανίζεται διστακτικός έναντι του ανασχηματισμού και, υπό προϋποθέσεις, θα επιθυμούσε να τον μεταθέσει για το Σεπτέμβριο. Είναι, ωστόσο, δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του Συνεδρίου της Ν.Δ. στις 30 Ιουνίου και η εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, σηματοδοτούν την έναρξη της περιόδου αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που πλέον συμπληρώνει ένα έτος λειτουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα