Η συντριβή πειρατών και Τούρκων στη Μύκονο

Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο τo 1822. Αν και οι Έλληνες μπουρλοτιέρηδες είχαν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες σε βάρος τους, ο ελληνικός στόλος, αντί να κυνηγήσει τους Τούρκους στο Αιγαίο και να στήσει ενέδρες με τα πυρπολικά τους, παρέμενε στις βάσεις του, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα.

Στις 11 Οκτωβρίου μοίρα του τουρκικού στόλου πλησίασε τις ακτές της Μυκόνου. Οι κάτοικοι του νησιού ανησύχησαν όταν είδαν αλγερινή σημαία σε κάποια πλοία. Οι Μυκονιάτες, όπως και οι άλλοι Κυκλαδίτες, είχαν πικρή πείρα από τις επιδρομές των αλγερινών πειρατών.

Οι καμπάνες χτύπησαν και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Μετά από λίγο 100 Αλγερινοί αποβιβάστηκαν στη Μύκονο για να λεηλατήσουν το νησί κατ’ εντολή των Τούρκων. Οι Μυκονιάτες πέρασαν στην αντεπίθεση. Επικεφαλής τους ήταν η Μαντώ Μαυρογένους με καταγωγή από ευγενή οικογένεια του νησιού.

Οι κάτοικοι της Μυκόνου απώθησαν τους Αλγερινούς προς τις λέμβους τους. Σκοτώθηκαν 17 άτομα και πολλοί τραυματίστηκαν. Σε αντίποινα τα τουρκικά πλοία άρχισαν να κανονιοβολούν το λιμάνι. Ωστόσο, ο Καπουδάν Πασάς έκρινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να χάσει καιρό για να επιχειρήσει νέα απόβαση στο νησί και να τιμωρήσει τους Μυκονιάτες και απέπλευσε για την Κωνσταντινούπολη.

Η Μαντώ Μαυρογένους

Καταγόταν από ελληνική οικογένεια της Ρουμανίας, που έφυγε κρυφά για την Ιταλία. Εγκαταστάθηκαν στην Τεργέστη και εκεί ο πατέρας της Nικόλαος Μαυρογένης ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Με την έναρξη της Επανάστασης πήγε στην Μύκονο και ξεσήκωσε τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Με πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα, καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά.

Για τον Αγώνα διέθεσε όλη της την περιουσία. Για τη δράση της, συνολικά, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε -τιμή μοναδική σε γυναίκα- το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα