Η πρώτη φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες

Τέρας του Λοχ Νες ονομάζεται το θαλάσσιο ερπετό που σύμφωνα με το μύθο ζει στη λίμνη του Λοχ Νες της βόρειας Σκωτίας. Η αναζήτηση της ύπαρξης τους αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κρυπτοζωολογίας.

Το τέρας έχει ονομαστεί Νέσι (Nessie) και οι αναφορές για την ύπαρξη του στη λίμνη του Λοχ Νες

χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.

Στη σύγχρονη εποχή οι πρώτες αναφορές γίνονται στην εφημερίδα Inverness Courier το 1933 μετά από μια ανώνυμη επιστολή, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο είδος, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια του νερού. Αργότερα αποδείχθηκε πως η περιγραφή του ήταν υπερβολική. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές μαρτυρίες και αναφορές σε ένα «τέρας» του οποίου το μήκος κυμαίνεται από 6 έως 125 πόδια.

Το 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία της Νέσι, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρούργου», δημιούργημα του γυναικολόγου Ρόμπερτ Γουίλσον.

Αυτή είναι έως και σήμερα η πιο δημοφιλής αποτύπωση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο.

Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1994 και από μια ομάδα ερευνητών. Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλούμενο ερπετό.

Όπως φαίνεται πάντως όσο αυτό δεν εντοπίζεται αντί να καταρρίπτεται μάλλον ενισχύεται ο μύθος για την ύπαρξη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα