Η ώρα της αλήθειας για τα κόμματα

Και παρότι όλες οι απόψεις συγκλήνουν ότι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών την επόμενη Κυριακή, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά προς ποια κατεύθυνση.

Τα διλήμματα έχουν ήδη μπει και αναμένεται να ενταθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ποντάροντας στις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, η ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι πλέον ανατέλλει ο ήλιος της ανάκαμψης. Θέτει λοιπόν ως δίλημμα το αν αυτό θα συνεχιστεί

εξασφαλίζοντας και την σταθερότητα της χώρας ή θα «διακινδυνευθεί» μία επιστροφή στο χθες. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα για τη Συγγρού είναι ΝΔ και σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ και αβεβαιότητα. Σκοπός δε, η συσπείρωση των συντηρητικών και «νοικοκυραίων» ψηφοφόρων, που θα μπορούσαν υπό το βάρος της δυσαρέσκειάς τους από τα μέτρα και την οικονομική αφαίμαξη τεσσάρων ετών να «διαμαρτυρηθούν» ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το πώς μεταφράζεται αυτό στην κάλπη για τη ΝΔ... ως ανάγκη να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου, τα περί “success story”, ακούγονται ως το ...πιο σύντομο ανέκδοτο. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το τρίτο μνημόνιο είναι εδώ και υπογεγραμμένο και η εφαρμογή του προ των πυλών, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες η κυβερνητική πολιτική. Το δίλημμα που ουκ ολίγες φορές έχει τεθεί από τα πλέον επίσημα χείλη του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», υποδηλώνει την ταύτιση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και την υποταγή ολόκληρης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα προτάγματα της Γερμανίδας καγκελαρίου. Με κεντρικό σύνθημα «Ψηφίζουμε και φεύγουν», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικοποιήσει στο έπακρον τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, μαρτυρώντας ανοιχτά την στρατηγική του, περί αμφισβήτησης της νομιμοποίησης που θα έχει η κυβέρνηση να συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ζητήσει εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αρκεί «μία ψήφος διαφορά», αλλά ποντάρει σε πολύ μεγαλύτερη επικράτησή του από αυτό, προκειμένου η νίκη του να είναι «αδιαμφισβήτητη» και το αίτημά του να βρει ευήκοα ώτα.

Τη δική του θέση στον πολιτικό «ήλιο» της χώρας διεκδικεί με νύχια και με δόντια το ΠΑΣΟΚ. Κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές μέσα από ένα συμμαχικό σχήμα, την Ελιά, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ταυτίσει τυχόν κακά αποτελέσματα για αυτήν με την μη ύπαρξη της κυβέρνησης. Η ανάδειξη σε νούμερο ένα επιχείρημα της «σταθερότητας της κυβέρνησης, της οικονομίας και της χώρας» σε εκλογές που δεν είναι βουλευτικές, δείχνει την κρισιμότητα της μάχης για το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτές τις κάλπες κρίνεται η πολιτική του επιβίωση. Παρά το γεγονός πάντως, ότι επαναλαμβάνεται μονότονα πια ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση», πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κάνει πράξη την απειλή του, εκτιμώντας ότι στις επόμενες εθνικές κάλπες θα σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ίδιος προσωπικά.

Την δική της μάχη για ένα αποτέλεσμα που θα της επιτρέψει να έχει λόγο την επαύριο των εκλογών δίνει η ΔΗΜΑΡ. Θεωρώντας ως πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών το με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και δη τις χώρες του Νότου, η Αγίου Κωνσταντίνου ζητά αλλαγή πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Επιμένει στην ανάγκη ισχυροποίησης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για ένα δυνατό «τρίτο πόλο» την επόμενη μέρα, αλλά και στο ότι αυτός «είτε θα είναι προοδευτικός είτε δεν θα υπάρξει». Όσο για τον δικό της ρόλο την επόμενη μέρα των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, η ΔΗΜΑΡ ζητά στήριξη προκειμένου να μπορεί να «επιβάλει» πράγματα στη διακυβέρνηση της χώρας προς πιο προοδευτική κατεύθυνση.

Σε τελείως άλλο κλίμα, «υποταγή ή χειραφέτηση του λαού από την πολιτική της ΕΕ» είναι το δίλημμα του ΚΚΕ, που εξαπολύει σφοδρή επίθεση στα «κόμματα του ευρωμονόδρομου», όπου εντάσσει εν συνόλω τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Παραδέχεται την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τη μία και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, μιλά όμως για ψεύτικες προσδοκίες στην πρώτη περίπτωση και άγχος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» στη δεύτερη. Διεκδικεί δε, ενδυνάμωση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα.

«Ποια Ευρώπη θέλουμε;». Σε αυτό το ερώτημα στηρίζει το δικό του δίλημμα το κόμμα του Πάνου Καμμένου Ανεξάρτητοι Έλληνες, που στηλιτεύει την επιλογή της ομοσπονδιοποίησης με κατάργηση των εθνών-κρατών, όπως εκτιμά ότι προωθείται, αντιπαραβάλλοντας «την Ευρώπη των ίσων και όχι την Ευρώπη των τραπεζιτών και των Γερμανών»...

Keywords
Τυχαία Θέματα