Η... Οδύσσεια ενός μετανάστη που ζητά άσυλο στην Ελλάδα

Η φωνή κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, σχετικά με την προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται, ακούστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Το Άσυλο Σήμερα- Η Φωνή των Κοινοτήτων».

Ο Καράμ Καντούλ από τη Συρία, αποφάσισε

να φύγει από την πατρίδα του γιατί δεν είχε ελπίδα εκεί, όπως διηγήθηκε, λόγω «ενός πολέμου που δεν ήταν δική μας επιλογή». Πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα ταξιδεύοντας σε βάρκα έξι μέτρων, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, μαζί με άλλους 37 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα κορίτσι τραυματισμένο στην κοιλιά, ένα νεογέννητο και μία έγκυο. «Βγάζαμε με τα παπούτσια μας το νερό από τη βάρκα. Όταν φτάσαμε στη Μυτιλήνη, ξαναγεννήθηκα» είπε. Στη συνέχεια όμως, αναφέρθηκε με απογοήτευση στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπισε, στα χιλιάδες ευρώ που ζήτησαν οι «μεσαλοβητές» για να τον βοηθήσουν να πάει στη Σουηδία, στις 32 φορές που, όπως είπε, έχει πάει στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη και δεν έχει καταφέρει να εξεταστεί το αίτημά του, ενώ υποστήριξε ότι δέχθηκε «άσχημη συμπεριφορά».

«Οι πρώτες ελληνικές λέξεις που έμαθα ήταν “φύγε” και “αύριο”. Ήθελα να γίνω νόμιμος σε αυτήν τη χώρα» λέει ο Καράμ Καντούλ, του οποίου η περίπτωση αποτελεί μία από τις πολλές που η Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία «Γέφυρες» για τους Σύρους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Ηλίας Αντουάν, Σύρος που ζει στην Ελλάδα 24 χρόνια, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, ανέφερε πως «οι Σύροι πρόσφυγες χωρίς έγγραφα κινδυνεύουν καθημερινά να συλληφθούν, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν φάρμακα και εμείς τους ενημερώνουμε τι δικαιώματα έχουν στην Ελλάδα και έχουμε βοηθήσει πολλές οικογένειες να επανενωθούν».

Για δύσκολη πραγματικότητα, έκανε λόγο αναφερόμενη στη διαδικασία ασύλου, η Ελένη Πετράκη, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μίλησε για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από λειτουργία της υπηρεσίας, περιγράφοντάς την με μελανά χρώματα, ενώ όπως είπε, στον ένα χρόνο λειτουργίας της «καταφέραμε λίγα, στόχος να καταφέρουμε περισσότερα για να εξυπηρετηθούν όσοι πρέπει και να τους χορηγηθεί το προσφυγικό καθεστώς». Η κ. Πετράκη υπογράμμισε ότι το περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Αθήνα αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα τα ζητήματα όλης της Ελλάδας, ενώ έως το τέλος του 2014 αναμένεται να λειτουργήσει και το γραφείο της Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι να μην περιμένει κανείς ούτε μισή ώρα» είπε η κ. Πετράκη, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου θα αρχίσει άμεσα διάλογο με όλες τις κοινότητες μεταναστών προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

«Η Υπηρεσία Ασύλου που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο είναι ένα καλό βήμα αλλά είναι υποστελεχωμένη και δεν είναι αρκετή γιατί είναι μόνο ένα γραφείο για όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο Γιόνους Μουχαμαντί, πρόεδρος στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. «Υπάρχει επίσης, θέμα γιατί η νέα Υπηρεσία Ασύλου είναι μόνο για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες και όχι για όσους βρίσκονται χρόνια εδώ, για όσους υπάγονται στο παλαιό σύστημα ασύλου. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν εδώ και χρόνια να εξεταστεί το αίτημά τους» ανέφερε.

«Δέκα χρόνια περιμένει Σουδανός στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά του για να του χορηγηθεί άσυλο» υποστήριξε εκπρόσωπος της κοινότητας του Σουδάν, ενώ τόνισε ότι συχνά άνθρωποι που κατάγονται από τη συγκεκριμένη χώρα πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της κοινότητας της Σομαλίας σημείωσε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Σομαλοί στην Ελλάδα είναι ότι πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν στη φυλακή γιατί δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Όπως τόνισε, επίσης, δεν έχουν χρήματα για να ζητήσουν νομική βοήθεια και κάλεσε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να τους στηρίξουν.

Για τις «απωθήσεις» μίλησε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισημαίνοντας ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταγγελίες βαρύτατων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Αναφέρθηκε στις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας όπου εξετάζονται «καταχρηστικές πρακτικές ελέγχου των συνόρων, με προεξάρχουσα την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική της συνοπτικής απώθησης των εντοπιζόμενων μεταναστών και προσφύγων πίσω στην άλλη πλευρά των συνόρων». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν βλέπει αυτές τις καταπατήσεις» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η Βάντα Τσακατάρα, διευθύντρια Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είπε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε στα σχετικά κοινοτικά κονδύλια που μειώνονται με συνέπεια να γίνεται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των αναγκών που καλύπτει αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Εργασίας.

«Θέμα ζωτικής σημασίας και όχι θέμα πολυτέλειας» είναι η συζήτηση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σύμφωνα με τη Μαρία Κουβέλη, πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, ενώ η Δάφνη Καπετανάκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των κοινοτήτων των μεταναστών που πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά στη λήψη των αποφάσεων.

«Για εμάς το σημαντικότερο είναι αυτοί που μπαίνουν στη χώρα να έχουν ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση» είπε η Αγγελική Χρυσοχοΐδου- Αργυροπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Η ημερίδα αποτελέι μέρος του προγράμματος «Κοινωνική Αρωγή για την Ένταξη των Προσφύγων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2012 και συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα