Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Ευρώπη

Το Στάδιο Χίλσμπορο βρίσκεται στην πόλη Σέφιλντ της Αγγλίας και εγκαινιάστηκε το 1899. Είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σέφιλντ Γουένσντεϊ και έχει χωρητικότητα 39.814 θέσεων. Το γήπεδο αυτό συνδέθηκε με μία από της μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στην παγκόσμια ιστορία.

Στις 15 Απριλίου του 1989 το στάδιο του Χίλσμπορο φιλοξενούσε τον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και την Λίβερπουλ.

Μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή φιλάθλων και κακή διαχείριση της κατάστασης που ακολούθησε), ακατανόητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής

δύναμης, οδήγησαν στην είσοδο 4.000 υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν , την βόρεια κερκίδα του σταδίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο. Κάποιοι πρόλαβαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου και να σωθούν. Υπήρχαν, όμως, και αυτοί που δεν πρόλαβαν. Το αποτέλεσμα ήταν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 776 να τραυματιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα