Η «μάχη» της κυριακάτικης αργίας

Η ΟΙΥΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση σε Σύνταγμα – Ερμού στις 10.30 π.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ στην απεργιακή ανακοίνωσή της, είναι η

πρώτη φορά, μετά το 1908, που καθιερώθηκε στην Ελλάδα η Κυριακή – αργία, όπου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν να λειτουργήσουν.

«Νέκρωσαν την οικονομία και κατάργησαν όλα μας τα δικαιώματα, έρχονται τώρα να καταργήσουν την Κυριακή – αργία, γυρίζοντας το εργασιακό ρολόι εκατό χρόνια πίσω», προσθέτει, επιτιθέμενη σε κυβέρνηση και τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης (Ν. 4177/13) για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο νόμος προβλέπει:

Όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ή δήμαρχο -για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.

Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ.

Καθιερώνονται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που ίσχυαν. Την πρώτη Κυριακή κάθε μιας περιόδου, όπως είναι η Κυριακή 3 Νοεμβρίου, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων.

Σκορδάς: Αναπτυξιακό όπλο το μέτρο

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, ισχυρίζεται ότι «το εργαλείο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είναι ένα όπλο αναπτυξιακό για τον κόσμο του εμπορίου και όσο θα περνάει ο καιρός θα το συνειδητοποιούν και αυτοί περισσότερο».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ακόμα πως «η ευθύνη της πολιτείας είναι να μπορέσει να βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν χαμηλότερες τιμές και να βοηθήσει και τα καταστήματα να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και περισσότερους πελάτες».

Ωστόσο, εκτός από τους εργαζόμενους, στο μέτρο αντιδρούν και οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων καταστημάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι θα δυσκολέψει την επιβίωση των επιχειρήσεών τους και θα ευνοήσει τα μεγάλα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα