Η Λαμπεντούζα «ξύνει τις πληγές» του μεταναστευτικού στην ΕΕ

Υπάρχουν φόβοι ότι περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην τραγωδία της Πέμπτης. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το πλοίο έχει ναυαγήσει σε βάθος 40 μέτρων, οι δύτες μπορούν να κατέβουν στο ναυάγιο για λίγα λεπτά κάθε φορά γι’ αυτό και οι έρευνες προχωρούν αργά. Όλες οι σοροί γύρω από το πλοίο και όσες βρίσκονταν στο κατάστρωμα έχουν περισυλλεγεί, όμως δεκάδες πιστεύεται να βρίσκονται μέσα στο πλοίο.

Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της (30.000 από την αρχή του έτους, τετραπλάσιοι από το 2012), η μετανάστευση

θα βρίσκεται αύριο στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα “για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας ενός θέματος εκρηκτικού, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης , η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ετησίως, που είναι “ντροπή”, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε δια της υπουργού Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τροποποίηση του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί “ύποπτους” όλους τους παράνομους μετανάστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα